Stedendriehoek

Een goed inkomen voor de koffieboeren en fantastische koffie voor ons

Zo eenvoudig zou het moeten zijn volgens Ando Tuininga. Met zijn bedrijf Pure Africa is hij gevestigd in Deventer. “Miljoenen boeren zitten in een crisis door te weinig inkomsten. En hoe komt dit? Doordat wij simpelweg te weinig betalen voor ons bakkie!” Pure Africa wil dat iedereen geniet van koffie, wij en de boeren en daarom koopt het bedrijf de koffie rechtstreeks bij de boeren. Een deel van de inkomsten wordt geïnvesteerd om microkredieten te leveren aan de koffieboeren.

“Wij willen financiële ongelijkheid de wereld uit helpen”
Hoe kan koffie een ‘eerlijk’ product worden? Hoe komt er een koffieprijs waar de boer en de klant mee kunnen leven? Koffiecoöperatie Juru, de Rwandese boerencoöperatie waar Ando zaken mee doet, geeft aan dat het hele productieproces om koffie te maken 3,50 dollar per kilo kost. “Dit betekent dat keurmerken zoals Fairtrade niet werken. De minimale Fairtradeprijs ligt rond de 2,40 dollar. Voor koffie van een keurmerk zouden boeren minimaal 3 euro moeten krijgen, maar goed werkende ondernemingen zoals Juru komen daarmee nauwelijks uit de kosten. We stunten in Europa enorm met koffieprijzen, neem bijvoorbeeld de aanbiedingen van sommige supermarkten: bijna 1,5 kg voor 5 euro. Dit gaat vooral ten koste van de boeren. De keten is niet transparant. Je krijgt moeilijk zicht op in- en verkoopprijzen. Alle tussenhandelaren willen verdienen en koffie is een speculatieve markt. Wij vinden dat dit anders moet en daarom kopen wij onze koffie rechtstreeks bij boerencoöperaties. Wij betalen daarbij minimaal 5 dollar per kilo. Door het elimineren van de tussenhandelaren in de koffiewereld, krijgt de boer een veel betere prijs en blijft onze prijs voor een kilo lekkere koffiebonen vrijwel gelijk.”

Microkredieten dragen bij aan een duurzame werkwijze
Pure Africa investeert van iedere kilo verkochte koffie 1 euro in microkredieten aan boeren in Afrika. “Dit doen wij in samenwerking met een lokale bank. Doordat wij zelf regelmatig naar de locatie daar gaan, weten we dat de werkwijze transparant en op eerlijke wijze verloopt. Daar letten wij ook echt op. Met de kredieten kunnen zij hun plantage uitbreiden en de oogst verbeteren.” De lokale bank mag 6% rente vragen, terwijl dit gewoonlijk tussen de 25-40% is. Zo blijft er dus meer geld over om te investeren.

Samenwerking Cleantech Regio
Pure Africa heeft voorheen met behulp van Cleantech Regio het project Deventer Koffieresidu gestart. Na de  experimentele fase is dit project door Michel Brans voortgezet met zijn onderneming Brans Oesterzwam kwekerij. Daar worden nu op brede schaal oesterzwammen gekweekt.