Stedendriehoek

Edwin de Wolf trots op WK in eigen stad

APELDOORN – Edwin de Wolf (49) is een bekend fenomeen in Apeldoorn en omstreken. Tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië in de jaren ’90 verloor hij zijn linkerbeen, maar dat weerhoudt hem er niet van om op een racefiets te stappen. Hij beklom de beroemde Passo dello Stelvio in Italië en won medailles op de Invictus Games – de Olympische Spelen voor oorlogsveteranen. Van 14 tot en met 17 maart is hij als spreker én aandachtig toeschouwer aanwezig bij de Wereldkampioenschappen Para-cycling Track in Omnisport. “Het is ongelofelijk om te zien waar het menselijk lichaam toe in staat is.”

Meedoen in eigen stad zit er voor Edwin de Wolf niet in; hij is naar eigen zeggen voorbij gestreefd door een nieuwe generatie wielrenners. Echte topsporters, volgens De Wolf. “Voor mij geldt tegenwoordig meer dan ooit dat meedoen belangrijker is dan winnen. Ik word dit jaar 50 en doe het fietsen naast een baan van 40 uur en mijn eigen bedrijf met lezingen. De jongens en meiden die meedoen aan de WK trainen vijf à zes dagen in de week en leven als topsporter, daar kan ik absoluut niet tegenop. Het is bovendien de absolute wereldtop die in Apeldoorn aan de start staat.”

Afgelopen jaar was De Wolf ambassadeur van Gelderland Sport Onbeperkt, het thema van het sportjaar 2018 voor de provincie Gelderland. Hij is blij met de inspanningen die de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn doen voor aangepaste sporters. “Het afgelopen jaar heeft denk ik veel geleerd, maar nu is het zaak om door te pakken. De WK zijn daar een mooi voorbeeld van. Hopelijk draagt het bij om nog meer mensen enthousiast te maken voor de aangepaste sport. Het is natuurlijk supertof dat zo’n evenement in Apeldoorn plaatsvindt, het zet de stad op een goede manier op de kaart.”  

De Wolf geeft op vrijdag 15 maart een lezing, als onderdeel van het uitgebreide side-events programma van de Wereldkampioenschappen Para-cycling Track. Over hoe hij na het verlies van zijn been zijn leven weer oppakte en via sport zijn zelfvertrouwen terugwon. Hij hoopt met zijn verhaal mensen te inspireren. Mensen met én zonder beperking. “Slechts voor een enkeling is een carrière als topsporter weggelegd, maar iedereen kan voor zichzelf een doel stellen. Kleine of grote doelen. Het geeft zo’n geweldig gevoel als je die doelen haalt, dat gun ik iedereen.”

Naast de lezing die hij geeft, is De Wolf aandachtig toeschouwer bij de WK. “Ik ben er sowieso bij. Ik heb al een grote streep door mijn agenda gezet.” En hij raadt alle mensen in Apeldoorn en omstreken aan om hetzelfde te doen. De WK en de verschillende side-events zijn bovendien volledig gratis te bezoeken. De Wolf: “Ik vind het misschien wel mooier om te zien dan de profs. Het is ongelofelijk waar het menselijk lichaam toe in staat is. Daar krijg je gewoon kippenvel van. Het is pure topsport. Tegen iedereen die twijfelt, zou ik willen zeggen: kom gewoon!”