Nieuws

Dynamictennis uitermate geschikt voor jong én oud

APELDOORN – Dynamictennis is een relatief jonge racketsport – ontstaan eind jaren ’70/begin jaren ’80 – en geschikt voor iedereen vanwege het lichte materiaal waarmee gespeeld wordt. Dit impliceert dat ook op hogere leeftijd deze sport uitstekend beoefend kan worden. En dat is precies wat er gebeurt bij WSV aan De Voorwaarts in Apeldoorn, met pakweg 75 leden de grootste dynamictennisvereniging van de regio en ook een van de grotere in ons land.

 

Voor de goede orde: bij WSV zijn álle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd. De jongste speler is 29 jaar, de oudste 86. Even een korte uitleg van de spelregels: de sport wordt gespeeld op een badmintonveld. Hierbij worden de oude tafeltennisregels gecombineerd met die van tennis. Het badmintonnet hangt op de grond. Je krijgt hierbij een soort klein tennisveld. Er wordt dus gespeeld tot de 21 punten (met twee punten verschil). In het dubbelspel moet er om de beurt geslagen worden. Er wordt gespeeld met een speciaal ontwikkeld racket, en met een foambal die ook licht van gewicht is. Door de grote bal en lichte materialen is het een sport die uitermate geschikt is voor zowel de allerkleinsten als de oudere mensen die de zware klappen van het tennis niet meer aan kunnen. De sport wordt vooral in Nederland gespeeld. De bond, opgericht eind 1994, heeft ruim 1200 leden en is nog steeds groeiende.

 

WSV-Apeldoorn een van de grootste verenigingen in relatief onbekende sport

Sociale aspect
Hoewel bij WSV – sinds de oprichting daar in 1997 – het competitie-element niet overheerst, zijn er natuurlijk wel spelers die qua niveau boven de anderen uitstijgen. Eén van hen is Tiemen van Westerveld (70 jaar), alweer tien jaar lid bij de Apeldoornse club. “Ik speel meerdere malen per week hier in de hal: overdag op maandag en donderdag en vaak ook nog op maandagavond. Ik heb vroeger altijd gevolleybald, maar een schouderblessure noopte mij tot stoppen. Bovenhands slaan lukte eenvoudigweg niet meer. Via een vriend kwam ik bij dynamictennis terecht en dat bleek ideaal: onderhands slaan lukt me nog heel goed. Die vriend is inmiddels gestopt met de sport, maar ik ben er nog!”

Van Westerveld nam regelmatig zeer succesvol deel aan Gelderse en nationale kampioenschappen – hij verzamelde diverse hoofdprijzen – maar ook hij hamert vooral op het sociale aspect: “Het leuke van onze groep is dat wij veelal leeftijdsgenoten zijn. Met de conditie van ‘ons oudjes’ zit het wel goed hier. De sport ziet er ietwat sloom uit, maar is toch enorm intensief. Balgevoel en timing zijn erg belangrijk, meer dan een flink loopvermogen.”

 

Drijvende kracht
Anja Heerink (67) is een van de drijvende krachten achter het dynamictennis bij WSV, maar dat zul je haar nooit zelf horen zeggen. Ze verzorgt de public relations voor de vereniging en is al betrokken bij de sport sinds de prille opstartfase, destijds nog onder de vlag van Accres, in 1979. “Vanaf dat jaar speelde ik zelf al. Bij WSV begonnen we negentien jaar geleden met twaalf spelers, nu hebben we er steevast rond de tachtig. Een heel mooi aantal.” Vanwege gezondheidsredenen is het actief beoefenen van dynamictennis er voor Anja niet meer bij, maar door haar tomeloze inzet voor de WSV-tak is ze de liefde voor de sport niet kwijt geraakt. “Ik ben benoemd tot officiële ‘Stierenvechter’, een eretitel bij WSV. Daar ben ik knap trots op. Het blijft ook geweldig leuk om hier toernooien te mogen organiseren, zoals bijvoorbeeld het Classics dubbeltoernooi voor 50plussers – de eerstvolgende is op zondag 27 november – en de IJsselstreekcompetitie; die zorgen hier altijd voor een volle bak.”

 

Geen blokkades
Anja is 67, Tiemen 70. Maar er is altijd nog baas boven baas. Neem nu Maarten Baak van (bijna) 82. Hij is alweer acht jaar lid van WSV. “Vroeger voetbalde ik bij csv Apeldoorn, in de eerste klasse. Daarna deed ik een flinke poos niks op sportief gebied, totdat mijn kleinzoon bij WSV ging voetballen. Ik kwam zo in aanraking met de vereniging WSV en de dynamictennis-tak.” Inmiddels is hij niet meer van de baan weg te slaan. “Ik speel op maandag- en donderdagochtend en op maandagavond. Daarnaast breng ik thuis nog veel tijd door op de hometrainer. De mensen vragen me weleens: ‘Maarten, hoe doe je dat toch?’ Geen idee eigenlijk, haha, maar één ding weet ik wel: de rugproblemen die ik had tot twee jaar geleden zijn weg. Ik voel geen blokkades meer, niet tijdens de wedstrijden en niet achteraf, en vind het alleen maar enorm fijn om dit op mijn hoge leeftijd te kunnen doen. Ik kan dynamictennis dan ook iedereen aanraden!”

 

Gratis meetrainen
Wie ook eens een balletje wil meeslaan bij WSV dynamictennis, kan drie keer vrijblijvend meespelen. In juli ligt de sport stil, maar in augustus begint het weer. Bel voor meer informatie Anja Heerink (055-5412490) of secretaris Hans Heins (06-83539664).

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar