Stedendriehoek

Duurzame initiatieven op grote en kleine schaal in Deventer

Het ambitieuze plan van de Gemeente Deventer om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn, inspireert grote en kleine bedrijven uit de regio. Er zijn dan ook een hoop plaatselijke ondernemers die duurzaamheid als uitgangspunt nemen voor hun bedrijf of dit in ieder geval hoog in het vaandel hebben staan. We hebben een paar duurzame initiatieven uit het Deventer bedrijfsleven op een rij gezet.

Bio koffie drinken bij Coffee Together
Wie van koffie houdt en het daarnaast belangrijk vindt dat de bonen fair trade zijn, is bij Coffee Together aan het juiste adres. De koffie- en lunchplek in het centrum van Deventer heeft een eigen blend ontwikkeld, die bij branderij Ten Have, eveneens uit Deventer, wordt gebrand. De koffie kan zowel direct in de zaak gedronken worden als voor thuisgebruik worden gekocht. Ook de andere producten van Coffee Together, zoals het brood, de frisdrank en de chocolade, zijn met zorg uitgekozen en veelal biologisch. 

De milieuvriendelijke post- en pakketservices van Fietskoerier Deventer
Wil je je pakketjes op een milieuvriendelijke manier van A naar B krijgen? Maak dan gebruik van de post- en pakketservice van Fietskoerier Deventer. Of het nu gaat om het rondbrengen van belangrijke brieven of het afleveren van relatiegeschenken – bijvoorbeeld in de vorm van jaarplanners van deze duurzame online aanbieder – Fietskoerier Deventer levert binnen de Deventer stadsgrenzen alles per fiets af. Daarbuiten vervoert het bedrijf de pakketten met groengasauto’s, om zo de verkeersdruk in de stad en de uitstoot van CO2 tot een minimum te beperken. 

Blauwe Hand 1652 voor fair trade kleding en accessoires
Ook op het gebied van duurzame mode is er voldoende keus in Deventer. Sinds meer dan twee jaar runt Leonie Nijhof de mode- en accessoireswinkel Blauwe Hand 1652. De kledingstukken, schoenen, sieraden en woondecoraties in deze conceptstore zijn allemaal duurzaam en op een eerlijke manier gemaakt. De winkel zit in een monumentaal pand aan de Kleine Overstraat, maar is ook online vertegenwoordigd in de vorm van een webshop. 

Duurzaam slapen in een bed van Auping
Een welbekende familieonderneming uit de stad is beddenfabrikant Koninklijke Auping B.V. De specialist in bedden en boxsprings werd dit voorjaar nog genomineerd voor de Koning Willem plaquette. Deze prestigieuze prijs beloont duurzaam ondernemerschap. Auping fundeert haar beleid op drie pijlers: circulaire bedrijfsvoering, cradle 2 cradle en mensgericht. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld dat in 2020 de producten aan het eind van hun gebruiksperiode opnieuw benut kunnen worden als biologische of technische voedingsstoffen. Om deze reden is onder andere het Auping Take Back System geïntroduceerd.