Nieuws

Duurzaam rijden: enkele zaken
om rekening mee te houden

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

Een duurzamer en milieuvriendelijk leven: het wordt steeds belangrijker. Door bewust om te gaan met brandstoffen, verbruik en ons gedrag is het mogelijk om het milieu zoveel mogelijk te sparen. Vooral op het gebied van duurzaam rijden is er tegenwoordig veel te doen. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat auto's steeds minder vervuilend zijn, terwijl er ook nieuwe wetgeving wordt gehanteerd om de schadelijke uitstoot van auto's zoveel mogelijk te beperken. Maar wat is nou de beste manier om zo duurzaam mogelijk te rijden? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden.

Brandstof
Op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijker rijden, is er één groot onderwerp waar het meestal over gaat: brandstof. Niet gek, want het is de brandstof die verantwoordelijk is voor de schadelijke luchtdeeltjes die vrijkomen tijdens het autorijden. Daarom wordt de overstap op elektrisch rijden steeds meer gestimuleerd. Vooral rijden op groene stroom is een duurzaam alternatief dat beter is voor het milieu. Een kleinere stap is de overgang van dieselauto's naar een auto die op benzine rijdt. Dit neemt niet alle vervuiling weg, maar zorgt wel voor aanzienlijk minder schadelijke uitstoot in de lucht. 

Een lichtere auto
Het gewicht van een auto heeft een grote invloed op de hoeveelheid uitstoot. Zo verbruiken zware auto's aanzienlijk meer brandstof, wat gepaard gaat met meer schadelijke stoffen die worden uitgestoten. Met het oog op duurzaamheid is daarom aan te raden om in kleinere en dus lichtere auto's te rijden. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo betalen automobilisten met een lichtere auto minder wegenbelasting, en kan het in sommige gevallen ook de premie voor de autoverzekering verlagen. 

Milieuzones
De milieuzone is in het leven geroepen om schadelijke uitstoot in een bepaald gebied te beperken. De regels van elke milieuzone zijn anders. Zo zijn er zones waar alleen vervuilende vrachtauto's niet welkom zijn, terwijl er ook steeds meer gebieden zijn waar het alleen is toegestaan is om met zogenaamde "schone" auto's te rijden. Hierbij kan gedacht worden aan elektrische auto's, maar ook aan auto's die niet op diesel rijden. Zo is de milieuzone in Arnhem aangescherpt sinds 2019, zodat ook erg vervuilende personenauto's niet meer zijn toegestaan in het gebied. Daarnaast gingen er in Apeldoorn en Zutphen ook al stemmen op om milieuzones aan te stellen in de binnenstad. 

Minder rijden
Een van de meest effectieve manieren om duurzamer te rijden is simpel: de auto iets meer laten staan. Veel automobilisten zijn gewend om hun auto ook voor korte ritjes te gebruiken, terwijl de fiets een prima alternatief is voor deze afstanden. Des te vaker de auto geparkeerd blijft staan op de oprit, des te kleiner de hoeveelheid schadelijke uitstoot in de lucht. Wie ook voor langere afstanden de auto wil laten staan, heeft toegang tot het openbaar vervoer nodig. Daarom is een goed ov-netwerk essentieel om de hoeveelheid schadelijke uitstoot te verminderen.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Cleantech Regio Nieuws

Laatste nieuws

Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar