Stedendriehoek

Drukbezochte primeur LekkerBoer Foodcamp in Apeldoorn

TEUGE – Maar liefst 60 kinderen en ouders startten hun paasweekend actief, lekker en gezond met een zonnige foodcamp op de boerderij van de familie Pol-Bieleman in Teuge. In drie groepen gingen de deelnemers rond over de boerderij. Sportstimulering Apeldoorn had een obstacle run uitgezet over het erf. De run over hooibalen tussen de voerkuilen, over de sloot en als afsluiter een potje touwtrekken in de wei zorgden voor veel plezier en hilarische momenten.

Boer Harry Bieleman nam de deelnemers mee over zijn bedrijf van kalfjes tot de melkkoeien, die live gemolken werden in de robot. Hij stelt zijn melkveebedrijf graag open tijdens de Foodcamp om mensen te laten zien wat er voor nodig is om dagelijks melk en vlees op zijn bedrijf te produceren. Hij wil hiermee de agrarische sector in een positief daglicht te plaatsen, net als zijn voerleverancier ForFarmers die de Foodcamp ondersteunde met een visuele uitleg over het eten van de koe.

Als laatste mocht de groep vlees en melk van de boerderij proeven door samen met Chef-kok Jimme van Steinvoorn van gezonde hamburgers (vlees en vega) milkshakes te maken bij de LekkerBoer Foodtrailer. De deelnemers mochten de hamburgers, gemaakt van kalfsvlees (of vega-producten) en bereid door kok Jimme, zelf bakken en samenstellen met gezonde toppings als tomaat, sla en ui. De sauzen en kaas zijn speciaal door Charmehotel Oranjeoord ontwikkeld, zonder toegevoegde suikers en zouten. Hierdoor werden ogenschijnlijk ‘gewone’ hamburgers niet alleen hoogstandjes, maar ook nog eens een gezonde hap. Dit gold ook voor de milkshakes. Naast verse melk van boerderij, werd in plaats van ijs bevroren fruit met creme fraiche toegevoegd. Jumbo Wiegmans van de Mheen ondersteunde de Foodcamp door te voorzien in een groot deel van de producten. Onder de deelnemers waren ook jonge prijswinnaars van de Jumbo Wiegmans kleurwedstrijd. Zij mochten samen met hun vader of moeder gratis naar de Foodcamp.

“Dit was precies wat we voor ogen hadden”, aldus organisatoren Judith de Rijk en Hanneke Stegeman van LekkerBoer. “We hebben kinderen en ouders letterlijk laten proeven van het land bij de boer. Bovendien hebben zowel kinderen als ouders genoten van de activiteiten in de buitenlucht. We hopen dat we de deelnemers hiermee inspireren om thuis ook gezonde keuzes te maken. Als je weet wat er voor nodig is, waardeer je het ook meer. “

Ga voor een sfeerimpressie naar www.facebook.com/lekkerboer of verdere info op www.lekkerboer.nl

Op 7 juni is er een tweede Foodcamp in Apeldoorn bij tuinderij de Zonnegaard Appenseweg 7 in Voorst. Op www.lekkerboer.nl/foodkamp  is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.