Sport

Draisma Dynamo rekent af in en met Zaanstad

KOOG AAN DE ZAAN – Er stond nog een kleine rekening open met VV Zaanstad. De laatste competitiewedstrijd van 2018 speelde Draisma Dynamo ook in Topsportcentrum ‘De Koog’ in Koog aan de Zaan en verloor die wedstrijd jammerlijk met 3-2. Er waren toen echter wel een paar verzachtende omstandigheden. De belangrijkste: de Apeldoorners hadden drie dagen eerder nog Europees gespeeld op de Azoren en net een lange terugreis achter de rug. Daarnaast was er de wetenschap dat veel ploegen het lastig hebben in Zaanstad en er slechts weinig teams met 3 punten naar huis keren. Maar voor excuses koop je niets. Met de kwaliteiten waarover Draisma Dynamo beschikt had het duel toch gewonnen moeten worden. En dus had de ploeg zondagmiddag nog een rekening te vereffenen.

Draisma Dynamotrainer Redbad Strikwerda stuurde een verrassend basisteam in het veld. Freek de Weijer moest als spelverdeler toekijken hoe Bart van Garderen aan de wedstrijd mocht starten. Ook Bram Langevoort stond in de basis wat betekende dat Wessel Blom bij het eerste fluitsignaal aan de kant stond. En sinds een paar weken startte Renzo Verschuren weer in de basis. Net hersteld van zijn blessure kon de 37-jarige direct aan de bak op het midden. Stefan Boermans kampt nu met knieklachten en bleef daardoor aan de kant. Nico Manenschijn moest zodoende nóg een wedstrijd op het midden spelen. Mats Kruiswijk was de tweede passer/loper in de basis en Rik van Solkema mocht zoals inmiddels gewoonlijk weer diagonaal aanvallen, Dustin Bontrop was de libero.

Draisma Dynamo kwam heel even achter aan het begin van de eerste set, maar door een killblock van Kruiswijk kwamen de bezoekers op een voorsprong en gaven die niet meer weg. Althans, ze kwamen niet meer op achterstand. Wel werd een zorgvuldig opgebouwde voorsprong (8-14) nog teleurstellend weggegeven (20-20), maar op het juiste moment was de ploeg weer bij de les. Op 20-21 verving Blom de ongelukkig spelende Kruiswijk, en op setpoint (22-24) kwam in plaats van Van Garderen spelverdeler De Weijer in het veld om de blokkering te versterken. Een onwaarschijnlijk misverstand aan de zijde van de Zaanstedelingen zorgde ervoor dat Draisma Dynamo de set met 22-25

Strikwerda handhaafde Blom (ten koste van Kruiswijk) in zijn team, voor het overige begon zijn basisteam aan de tweede set. Deze keer namen de gasten wel gelijk een voorsprong. Langevoort maakte een mooie service-serie, scoorde direct uit zijn opslag doordat een bal via de netband op de grond viel, en was even later belangrijk met een pipe-aanval (3-7). Mede doordat en behoorlijk servicedruk was en bleef kon Draisma Dynamo uitlopen naar een voorsprong van tien punten (8-18).Op die stand besloot Strikwerda andere spelers ook speeltijd te geven. Eerst verving Cas Abraham passer/loper Langevoort, twee punten later maakte de van een enkelblessure herstelde Maikel van Zeist zijn opwachting. Hij verving Verschuren. En als laatste kreeg Van Solkema even rust en mocht Tom van Steenis diens plek opvullen. Of het nou door de wissels kwam, de vastigheid binnen Draisma Dynamo was even verdwenen. De thuisploeg verkleinde de achterstand tot zes punten (17-23), maar dichterbij kwam Zaanstad niet. Abraham scoorde vanuit het achterveld de verdiende 19-25.

Naast Blom mocht ook Van Zeist beginnen aan set nummer drie. Blom serveerde direct een ace en Langevoort zorgde met diens blokkering voor 0-2. Vervolgens scoorde de gastheren drie keer op rij waardoor het toch weer een echte wedstrijd werd. Draisma Dynamo bleef vervolgens lang aan de goed kant van de scoren, sloeg zelfs een klein gaatje (14-17), maar gaf dit ook weer weg (20-20) door eigen slordigheden en na een spectaculaire, door de thuisploeg gewonnen rally. Nadat De Weijer op 20-21 weer Van Garderen was komen vervangen zag Zaanstad zelfs kans om op voorsprong te komen (22-21). Strikwerda trok aan de noodrem door een time-out aan te vragen waarmee hij het ritme van de thuisploeg toch even onderbrak. Na de terugkeer wonnen de Apeldoorners direct de volgende twee punten hetgeen een Zaanse time-out tot gevolg had. De thuisspeaker beloofde het publiek dat de gastheren nog slechts drie punten nodig hadden en vervolgens dan nog even set vier en vijf zouden winnen, maar daarover dachten de mannen van Draisma Dynamo toch écht anders. Blom scoorde met zijn blokkering twee matchpoints waarvan het eerste nog door Zaanstad werd weggewerkt. Het was Maikel van Zeist die de eer kreeg de wedstrijd met een aanval door het midden te beëindigen: 23-25.

Door de 0-3 overwinning klom Draisma Dynamo in de tussenstand weer naar plek 2, op drie punten van AbiantLycurgus, maar met een wedstrijd minder gespeeld. Aanstaande woensdag vindt dat duel plaats, in eigen Arena tegen SV Land Taurus. Op basis van de stand en de doelstelling móet dat duel worden gewonnen. Zonder puntverlies. Want door de 2-3 overwinning van concurrent Orion in Groningen tegen de andere concurrent Lycurgus is het op dit moment ongemeen spannend aan kop van de kampioenspoule! Lycurgus leidt met 20 punten uit 7 duels, Draisma Dynamo volgt met 17 uit 6 met op de hielen Orion met 16 uit 6 duels.

Dus kom allen woensdag 27 maart aanstaande naar de Draisma Dynamo Arena en moedig de mannen aan. En geef je ook alvast op voor de bus die volgende week zaterdag naar Groningen rijdt voor de topper tegen Lycurgus.