Nieuws

Deventer provinciaal ‘koploper’
met auto-inbraken

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

DEVENTER - Iedere tien minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55.000 auto-inbraken. In Overijssel gaat het om gemiddeld 3,9 auto-inbraken per dag. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraakcijfers van de politie.

Afgelopen jaar vonden in totaal 1422 auto-inbraken plaats in Overijssel. In Deventer vonden de meeste auto-inbraken plaats (306); dit is nog geen procent van het aantal auto-inbraken in Amsterdam (7576). In de meeste Nederlandse gemeenten was er een daling. In elf Overijsselse gemeenten was er echter sprake van een stijging. Qua autodiefstal was er voor de provincie sprake van een stijging van 12%, waar landelijk juist sprake is van een daling van gemiddeld 8%.

Meest gestolen spullen
Uit contacten die Independer met klanten heeft, blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto’s worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio’s, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen. Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering. 

Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt.

(Bron: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/overzicht-auto-inbraken-per-provincie-en-gemeente)

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar