Nieuws

De Nieuwstraat was een
winkelstraat en dat blijft het ook

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

DEVENTER – Eind 2018 was er paniek in de Nieuwstraat / T.G. Gibsonstraat en de Overstraten toen de ondernemers de Binnenstadsvisie onder ogen kregen. ‘Bewoning in winkelpanden’; dat schoot de winkeliers in het verkeerde gat en de handen werden dan ook ineen geslagen. Een bezwaarschrift dat werd gestuurd naar wethouder Verhaar werd opgepakt en er volgden gesprekken tussen de ondernemers en de gemeente.

In januari vond er een bijeenkomst plaats met ondernemers en pandeigenaren uit de Nieuwstraat en Overstraten. Op de agenda stond met name het ‘wonen op de begane grond’ in de winkelstraten. Het bestuur van de Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM) geeft aan dat zij, net als de ondernemers, het karakter van de kleine winkelstraten, zoals de Nieuwstraat, in de binnenstad wil behouden, alleen al omdat juist deze straten zorgen voor een onderscheidend karakter ten opzichte van andere steden. Maar de soms langdurige leegstand leidde tot het ontwikkelen van nieuwe ideeën. 

De Nieuwstraat kent echter veel minder leegstand dan in voorgaande jaren, iets dat ook is opgemerkt door de SDBM. In tegenstelling tot de Binnenstadsvisie, waarin staat vermeld dat bewoning in de winkelstraten wenselijk is, is nu het standpunt ingenomen dat wonen op de begane grond in de binnenstad beperkt blijft tot de panden waarop ook op dit moment al een woonbestemming aanwezig is. 

De winkeliers kunnen opgelucht adem halen nu de winkelstraten intact blijven. Het vlakbij gelegen Broederenplein en Achter de Broederen zal wel meer een woonfunctie gaan krijgen, maar in de Nieuwstraat wordt uitgegaan, ook in de nabije toekomst, van werken en horeca in de panden.

Veel ontwikkelingen in de T.G. Gibsonstraat  
Rondom de Nieuwstraat was de afgelopen tijd flink wat te doen, maar vergeet ook de nabij gelegen straat T.G. Gibsonstraat niet. Hier vinden op dit moment veel ontwikkelingen plaats. Niet alleen wordt er de laatste hand gelegd aan de volledig gerenoveerde parkeergarage, ook wordt er flink gebouwd aan de supermarkt met bovengelegen appartementen. De parkeergarage zorgt voor een flinke toename van parkeergelegenheid en dat is geen overbodige luxe in de binnenstad van Deventer. Het pand dat jarenlang dienst deed als UWV-kantoor, gelegen op de hoek Nieuwstraat/T.G. Gibsonstraat/Smedenstraat, wordt na een lange leegstand omgebouwd tot een nieuw complex met een supermarkt en woningen. Hiermee krijgt de T.G. Gibsonstraat weer aanzien en een volwaardige plaats in de binnenstad.

Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat klaar voor de toekomst

Opgeknapte panden, die tal van speciaalzaken vertegenwoordigen, vullen de Nieuwstraat. Winkels en horeca blijven gewaarborgd in de straat, ook in de nabije toekomst. De straat is, in tegenstelling tot de hoofdstraat in het centrum, aantrekkelijker en ‘voller’ dan ooit.

Een scharrelslager, een meubelzaak, een slotenmaker, maar ook een tattooshop en een uitgebreide winkel waar alle denkbare kook- en bakspullen zijn te verkrijgen. Allemaal ondernemingen die, ondanks dat het lijkt alsof de Nieuwstraat de meest wisselende straat van Deventer is, hier al jarenlang steevast op dezelfde plek zitten. 

Eten en drinken
Voor een hapje en een drankje ben je in deze straat aan het juiste adres. Houd je van sushi? Of van Turks? Een kraakvers broodje? Thais? Pasta? Een taartje? Of toch een patatje speciaal? Dit en nog veel meer is alleen al in deze ene straat te vinden. De meest uiteenlopende specialiteiten. En dat dicht bij elkaar. Ook zijn hier kwaliteitsproducten te koop, zoals bijzondere wijnen, scharrelvlees en biologisch brood.

In 2018 is de Nieuwstraat sterk verbeterd qua aankleding; kleine groenperkjes voor de winkels, een aantal panden zijn opnieuw in de verf gezet en de ondernemingsvereniging zorgt ervoor dat het winkelaanbod in de straat divers is.

Op de fiets door de Nieuwstraat
Sinds ruim een jaar is het weer toegestaan om te fietsen in de Nieuwstraat en dat werkt. Op de fiets naar de bibliotheek kom je langs de vele winkels in de Nieuwstraat, een mooie gelegenheid om hier meteen boodschappen te doen en een kijkje te nemen bij het ruime winkelaanbod. 

Gibsonstraat

Nieuwstraat

|Doorsturen

Ondernemend nieuws
Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar