Stedendriehoek

Burgemeester onherkenbaar in Zuid

APELDOORN – In het televisieprogramma Burgemeester Undercover gaan verschillende burgervaders undercover in hun eigen gemeente om een langlopend probleem op onorthodoxe wijze te onderzoeken. Vermomd en bewapend met verborgen camera’s probeert de burgemeester, geheel onopvallend, dichtbij de kern van het probleem te komen, zonder dat zijn burgers het door hebben. Om zo het probleem zelf te ervaren en een passende oplossing te bedenken.

Presentator Dennis van der Geest staat de burgemeesters bij tijdens hun undercover-operaties. Hij denkt mee over een plan van aanpak, kijkt mee tijdens de acties en is het kritisch geweten van de burgemeester. Dinsdagavond 23 oktober om 21.30 uur is bij SBS6 te zien hoe burgemeester John Berends onherkenbaar in gesprek gaat met bewoners van de wijk Apeldoorn-zuid. “De opnamen vonden half juli plaats. Met een pruik op, een valse snor en een tatoeage in mijn nek heb ik twee dagen lang intensief contact gehad met de bewoners. Ik werd geconfronteerd met vraagstukken die spelen in de wijk en heb samen met de bewoners overlegd hoe we tot oplossingen kunnen komen. Het is wel apart, hoor, zo’n compleet andere gedaante aannemen”, vertelt Berends.

Hij was meteen enthousiast toen de aanvraag van productiemaatschappij IDTV op het Stadhuis binnen kwam. “Ik vind het programma Undercover Boss, bijvoorbeeld, heel boeiend. Maar undercover gaan binnen de eigen organisatie van het Stadhuis leek me haast onmogelijk. En toen kwam dit! Natuurlijk ben ik eerst het gesprek aangegaan met IDTV, en de hoge mate van professionaliteit van die organisatie heeft me uiteindelijk over de streep getrokken.” Niettemin was er één belangrijke afweging die ook tot afzegging van deelname had kunnen leiden: “In zo’n programma worden de inwoners, zonder dat ze het zelf weten, blootgesteld op televisie. Ik zou volledig de plank mis slaan als de Apeldoorners die ik gesproken heb, tegen hun wil op het scherm zouden komen. Gelukkig toonde iedereen zich na afloop enorm enthousiast en dat heeft ook mijn goede gevoel hierover alleen maar verder versterkt.”

Vanwege contractuele verplichtingen kan de eerste burger van Apeldoorn uiteraard niet te veel over de inhoud van de uitzending kwijt, wél dat hij gedurende de twee opnamedagen door werkelijk niemand is herkend. “In het voortraject is mijn dochter mee geweest. Zij was feitelijk het ijkpunt. Zij heeft de accessoires mee helpen uitzoeken, waardoor ik ook voor haar onherkenbaar werd. En je gaat zo toch heel anders een wijk in; je loopt er onbevangen rond en je aardt er ook beter dan tijdens een officieel werkbezoek van twee uur als burgemeester in functie. Ik heb tussen de opname-dagen door ook in een flatje in de wijk overnacht. Het gemak en de openheid waarmee ik door de bewoners werd aangesproken, heeft me aangenaam verrast. Deze dagen hebben een vruchtbaar overlegd opgeleverd en we zijn binnen het college inmiddels al met de uitkomst ervan aan de slag gegaan.”