Nieuws

Karter Robert de Haan beleeft subliem debuut in WSK Master Series

‘Brutaler rijden op dit hoge niveau erg leuk’

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ADRIA/EERBEEK - Karter Robert de Haan heeft op sublieme wijze zijn debuut gemaakt in de WSK Master Series. De twaalfjarige rijder uit Eerbeek denderde naar de tweede plaats in de finale van de OK Junior-klasse. Op het circuit van Adria in Italië bewees hij zo meteen dat zijn overstap naar het fabrieksteam van Energy Corse de juiste is geweest.

Fotografie: KartXpress.com

“Dit had ik van tevoren echt niet verwacht”, glunderde Robert (links op podiumfoto). “Pas toen ik de trainingen had gereden, wist ik: het gaat redelijk goed.” Wat heet: hij reed zelfs een keer de snelste tijd. Een resultaat dat past bij zijn status van talent, maar dat op dit hoge niveau van tevoren bepaald geen abc’tje had geleken.

“Het hoge niveau maakt het racen heel moeilijk, maar ook heel leuk. Je moet steeds keihard blijven strijden. Het gaat er veel harder aan toe dan in het NK bijvoorbeeld. Je moet ook brutaler rijden, maar dat vind ik ook leuk. Je moet jezelf echt laten zien, heb ik gemerkt, en je de kaas niet van het brood laten eten. Alle rijders zijn namelijk echt heel fel. Ook moet je de hele race lang blijven nadenken. Maar daar leer je heel veel van.” 

Daarin slaagde hij wonderwel, getuige zijn uitslagen in de heats. Robert reed in steeds natte omstandigheden naar een tweede, eerste en vierde plaats. Alleen de tweede heat, waarin hij als dertiende eindigde, verliep wat stroef vanwege een probleempje met de bandenspanning.

Vervolgens werd hij derde in de prefinale en wist hij dat hij in de finale van de derde plaats mocht starten. Daarin verraste Robert uiteindelijk zichzelf. Zeker na een wat stroeve openingsfase. “Mijn start was niet goed; ik viel terug naar de negende plek. Ik had de hele week in de regen gereden en nu was de baan droog en reden we op slicks. Dat was zo raar. Op een gegeven moment begonnen ze voor me met elkaar te vechten en kon ik blijven aanklampen.” 

‘Lekker begin’
Robert, die in november nog wereldkampioen Rotax Max was geworden in de Junioren-klasse, wachtte op zijn kans en die kwam uiteindelijk ook. In een bocht plaatste hij een sublieme actie en verschalkte zo vier (!) rijders tegelijk. In het groepje voor hem ging het er hard aan toe en sommige rijders verloren daardoor een plek. Zo kwam Robert al snel op de derde plaats te rijden. “Ik dacht: geen risico nemen nu, geen ruimte laten. Dan kan ik ook als derde over de finish komen.”

Dat lukte hem overtuigend. Een razendknap resultaat voor de rookie natuurlijk. En het werd zelfs nog mooier. Door een straf voor de initiële winnaar, viel die terug in de uitslag en schoof Robert zowaar op naar de tweede plaats. En dat in zijn tweede race voor Energy! Hij was dan ook dolblij dat hij al zo vroeg in het seizoen zo’n topresultaat kon neerzetten. “Dit is wel een heel lekker begin van het jaar.”

Het onderstreepte zijn talent, want voor Robert is dit seizoen alles nieuw: de klasse, het team, de kart, de wedstrijden. Maar zijn talent en winnaarsmentaliteit werken blijkbaar goed in combinatie met het fabrieksteam van Energy. De jonge snelheidsduivel uit Eerbeek is dan ook maar wat blij dat hij de keuze voor de Italianen heeft gemaakt. “Het is een heel professioneel team dat het racen echt heel serieus neemt. Alles wordt voor me geregeld en het materiaal is echt top. Het team is ook erg betrokken en heel gedreven. Dat motiveert alles en iedereen.”

Zijn volgende race is volgende week in Lonato, waar hij een Winter Cup-race rijdt. Wat hij daar precies kan verwachten weet hij niet, maar Robert blikte er hoopvol op vooruit. “Ik heb me gelukkig al meteen kunnen laten zien, dat geeft veel vertrouwen!”

Fotografie: KartXpress.com

Fotografie: KartXpress.com

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar