Nieuws

‘Ervoor zorgen dat groen ook groener wordt’

Boomplantdag naar november

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - Als groene gemeente doet Apeldoorn ieder jaar mee aan de Nationale Boomplantdag. Sterker nog: de Boomplantdag is ooit begonnen in Apeldoorn. Door het veranderende klimaat is de kans steeds groter dat kleine boompjes een droge zomer niet overleven. Daarom kiest Apeldoorn ervoor om voortaan een eigen Boomplantdag te organiseren in de maand november. In die maand gaat Apeldoorn als alternatief drie nieuwe Tiny Forests aanplanten.

Apeldoorn heeft een lange traditie als het gaat om de Boomfeestdag. In 1957 is de stad als eerste begonnen met het planten van bomen op deze dag. Om deze traditie op een goede manier voort te zetten, wordt het planten van de bomen verplaatst naar dit najaar. Als European City Of Trees gaat gemeente Apeldoorn voor duurzame aanplant met een goede kans van slagen. De beste planttijd is het najaar, zeker gezien de lange droge voorjaren in de afgelopen jaren. 

Wethouder Mark Sandmann benadrukt de noodzaak om anders met het planten van kleine bomen in het voorjaar om te gaan: “We merken dat het weer verandert en dat kleine bomen die we in het voorjaar tijdens Boomplantdag planten, minder kans hebben. Als European City of Trees, wat we dit jaar zijn, gaan we dit daarom voortaan in het najaar doen, om ervoor te zorgen dat groen ook groener wordt.”

In november vorig jaar werd in de wijk Zevenhuizen een eerste Tiny Forest geplant: een minibos ter grootte van een tennisbaan, midden in de stad. In 2019 komen er in Apeldoorn drie Tiny Forests bij. De Gemeente Apeldoorn en IVN Natuureducatie starten binnenkort een actie onder basisscholen en andere organisaties om drie nieuwe locaties te bepalen.

Minibos adopteren
Een Tiny Forest is een inheems bos van 200 tot 250 m2. Dit bos is een prettige plek voor insecten, vogels, kleine zoogdieren én mensen. Buurtbewoners ontmoeten elkaar in deze groene en gezonde plek in de buurt en kinderen krijgen les in het buitenlokaal, dat er bij wordt gebouwd.

Apeldoornse scholen kunnen een Tiny Forest adopteren in hun buurt. Zij verzorgen en planten het minibos, samen met leerlingen, buurtbewoners en de gemeente. Leerlingen worden opgeleid tot boswachters van hun eigen bos: de Tiny Forest Rangers. Ook is er ruimte voor aansprekende natuurlessen in het bijbehorende buitenlokaal. Deze weken ontvangen alle basisscholen en andere betrokken organisaties informatie hierover.

Voor de gemeente is een Tiny Forest belangrijk omdat het goed aansluit bij de doelen van het Groenplan. Het zorgt voor meer en divers groen in de wijk. Wethouder Mark Sandmann licht toe: “De verschillende soorten bomen trekken insecten en vogels aan. Ook krijgen kinderen de kans om de natuur in de buurt te ontdekken en daarover te leren. En een bos in een woonwijk zorgt voor een schonere lucht, voor verkoeling in de zomer, en het kan een opslagplek voor regenwater zijn.”

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar