Stedendriehoek

Bomans en Drs. P bij de mensen thuis

DEVENTER – Op zaterdagavond 18 en zondagmiddag 19 mei presenteert het Toneelschap Beumer & Drost de vierde editie van de theatertour Bij de Mensen Thuis.
In vier huizen, met een rijke historie in de Deventer binnenstad, vinden optredens plaats door professionele artiesten uit de kring van het gezelschap. Voorstellingen met muziek, theater, toneel en mengvormen hierin.

Onder leiding van een gids maakt het publiek de theatrale rondgang langs bijzondere woonkamers. Daarbij serveert de gastheer of -vrouw op zaterdagavond na de derde voorstelling een zelfbereide maaltijd. Op zondagmiddag kunnen toeschouwers zich verheugen op exquise amuses.

“Met veel inzet, plezier en inspiratie hebben verscheidene Deventenaren hun huis ter beschikking gesteld en verheugen zich erop zelf te koken voor het publiek”, vertelt artistiek leider Peter Drost. “Het zijn ook deze keer weer andere huizen dan eerdere edities. Inmiddels is Bij de Mensen Thuis een traditie geworden waar cultuurminnend Deventer – en inmiddels ook publiek van ver buiten de regio – zich op verheugt. Naast het beleven van de theater- of muziekvoorstelling komen toeschouwers met elkaar in contact, tijdens de wandeling, na de voorstelling of aan tafel bij de maaltijd. Een heel andere dimensie dan in een schouwburg of restaurant. De intimiteit draagt bij aan de beleving. Dat vind ik mooi en blijkbaar velen met mij.” 

Drost over de selectie van artiesten: “Ons programma bestaat altijd uit een variatie van jong talent, muziek, theater en toneel. Rosa da Silva, de zangeres die vorig jaar een voorstelling bracht in een van de huiskamers met Nederlandstalige fado, won onlangs de Sonneveldprijs. Het Deventer publiek spreekt nog steeds over haar.”

Op 18 en 19 mei programmeert het gezelschap de jonge, veelbelovende ‘Noa Unplugged’ die, samen met broer Marius, met aanstekelijk plezier een swingende sound laat horen, geïnspireerd door invloeden uit het soul en R&B-repertoire. De bekende Vlaamse muzikant en acteur Jan de Smet doet met ukelele en banjo een exclusieve greep uit het gigantische oeuvre van Drs. P, die dit jaar honderd jaar geworden zou zijn. Acteur Remco Melles, verliefd op de sprookjes van Bomans, vraagt zich af of er een bekoorlijker vorm is om weemoed te verbergen dan achter de humor van sprookjes. En dan is er de ‘De Moed om te vertrekken’: een theatraal muziekprogramma met gezongen Nederlandse vertalingen van oude en nieuwe Argentijnse tango’s door zanger/acteur Kees Scholten en pianiste Margreet Markerink. Vorig jaar wonnen zij met dit programma het 10e Utrechts Kleinkunstfestival.

Bij de Mensen Thuis startzaterdagavond 18 mei om 17.30 uur en zondagmiddag 19 mei om 13.15 uur vanaf het Bergkerkplein.Per tour zijn honderd kaarten beschikbaar. Meer informatie en ticketverkoop: www.beumerendrost.nl