Nieuws

Bid, werk en bewonder

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

ZUTPHEN - Voor beroeps- en amateurarcheologen en belangstellenden houdt de Gelderse Archaeologische Stichting op vrijdag 12 april de Gelderse Archeologie Dag. Dit jaar is deze dag in de Walburgiskerk in Zutphen. Het programma dat de stichting samen met het Erfgoedcentrum Zutphen heeft opgesteld, heeft als thema ‘Bid, werk en bewonder’. Diverse sprekers presenteren de meest recente vondsten en opgravingen in en rondom Zutphen.

Centraal staan de bijzondere opgravingen die afgelopen jaar in de Walburgiskerk zijn gedaan. Michel Groothedde en Bert Fermin van de gemeente vertellen over de muurresten, een beeld van God en talloze middeleeuwse munten die zij hebben gevonden. Norbert Eeltink, senior archeoloog en specialist fysische antropologie Aestimatica, gaat in op de grafkelder van de familie Middeldorp. Tijdens werkzaamheden in de Walburgiskerk in 1994 werd deze grafkelder met menselijke resten blootgelegd. Toen vorig jaar vloerverwarming werd aangelegd, kwam de kelder opnieuw aan het licht en analyseerde Eeltink het menselijk botmateriaal.

Jos van Dalfsen, archeoloog bij de gemeente Zutphen, vertelt over de resten van klooster Het Rondeel, die bij de Berkel aan het Rijkenhage zijn gevonden. Naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten wordt het monument ingepast in de toekomstige inrichting van het terrein.

Davy Kastelein, archeoloog voor de gemeente Zutphen en de regio Achterhoek, gaat in op archeologisch onderzoek bij de Gasthuiskerk in Doesburg en ‘young professionals’ (studenten en onderzoekers) geven korte lezingen over archeologie in Gelderland, variërend van de nieuwe inzichten in onderzoek naar middeleeuwse ijzerwinning tot de archeologie van magie.

’s Middags kunnen de deelnemers kiezen uit vier excursies in de stad. Daarna komt iedereen samen in het Stedelijk Museum Zutphen.

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar