Stedendriehoek

Asselsestraat scoort hoog op toegankelijkheid

APELDOORN – Ondernemers hebben sinds de zomer van 2016 te maken met de wet toegankelijkheid. In het kader van die wet zijn ze verplicht de onderneming toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

In Apeldoorn is sinds 2013 de stichting Vol Levenslust actief. Deze stichting wil Apeldoorn toegankelijk maken voor haar doelgroep. Dat zijn de mensen die slecht ter been zijn of noodgedwongen gebruik moeten maken van een rolstoel, rollator of scootmobiel. De stichting is al enkele jaren ondernemers aan het toetsen op toegankelijkheid. Tevens praat ze mee bij renovatie van straten en parken en pleinen om onder meer de bereikbaarheid van een onderneming te bevorderen.

Vorige week nam de stichting, via ambassadeur Johan Hartmann (zie foto), een kijkje in de Asselsestraat. In totaal werden in het kader van de Actie Drempelfrees 121 panden onder de loep genomen door Hartmann. ‘Drempelfrees’ met een ‘f’ in plaats van een ‘v’, omdat panden die nog niet voldoen aan de toegankelijkheidseisen, er middels drempelhulp wel aan kunnen werken. “De uitkomst was hoopgevend: liefst 60 panden zijn goed toegankelijk, die hebben geen actie meer nodig. Zeer positief ben ik bijvoorbeeld over de Praktijk voor mondhygiëne, het net geopende SushiPoint,  Christine le Duc en ja, ook Uitgeverij Stedendriehoek. Ik ben er ook blij mee dat dertien panden hebben toegezegd middels de drempelhulp beter voor ons toegankelijker te worden.”

Vóór de actie van de stichting Vol Levenslust waren van elke 6 panden er 4 probleemloos toegankelijk. Na de actie zijn dat er 5 van elke 6 panden. Dat stemt Hartmann tevreden: “Een 100% score is helaas niet mogelijk. Er blijven altijd panden waar toegankelijkheid geen thema is of waar de ondernemer c.q. eigenaar bij keuze ontoegankelijk blijft voor onze doelgroep.”