Stedendriehoek

Apeldoornse zorginstellingen werken hard aan duurzaamheid

In 2020 moet de Apeldoornse zorg duurzaam zijn. Dat hebben 9 Apeldoornse zorginstellingen, de gemeente en Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) met elkaar afgesproken. Zij worden hierin ondersteund door Milieuplatform Zorginstellingen en Cleantech Regio. Eerder dit jaar hebben zij zich samen aangesloten bij de landelijke Green Deal ‘Nederland op weg naar duurzame zorg’ en werken samen hard aan de benodigde inhaalslag. Verduurzaming kan forse besparingen opleveren, zodat er uiteindelijk meer geld overblijft voor de zorg zelf.

Milieuthermometer Zorg

Bij de ‘Green Deal’ is afgesproken dat zorginstellingen uiterlijk in de loop van 2019 een milieukeurmerk moeten behalen: de Milieuthermometer Zorg. Om dit keurmerk te halen moeten de meeste zorginstellingen nog verschillende maatregelen nemen. Dit kan bijvoorbeeld om energiebesparing gaan, maar ook hoe zij omgaan met afval of inkoop. In Apeldoorn zijn de zorginstellingen daarom nu hard bezig om te inventariseren wat ze al goed op orde hebben, en wat er nog moet verbeteren.

 

Brons, zilver of goud

Het keurmerk Milieuthermometer Zorg is er in brons, zilver en goud. Daarmee kun je dus als klant zien hoe goed de zorginstelling bezig is. Brons is in principe al heel goed: dit geeft aan dat de zorginstelling ruimschoots voldoet aan alle wettelijke eisen en alle benodigde energiebesparende maatregelen heeft getroffen. Zilver en goud zijn veel moeilijker om te halen. In Nederland zijn er maar een handvol zorginstellingen die het gouden certificaat hebben behaald.

 

Een andere aanpak

De gemeente Apeldoorn en de Omgevingsdienst zijn erg benieuwd hoe duurzaam de Apeldoornse zorg zal gaan worden. Voor OVIJ representeert de Green Deal een heel andere manier van werken. “In plaats van handhaving gaan we nu met een positieve insteek de samenwerking aan om tot resultaten te komen”, aldus directeur Jan-Willem Strebus. “Daar heeft OVIJ andere mensen voor nodig, en een andere aanpak.” Om OVIJ in deze andere aanpak te ondersteunen, schuift Cleantech Development aan. Vanuit Cleantech Development is er veel expertise op het vlak van verduurzamen van vastgoed, verduurzamen van mobiliteit en circulair en maatschappelijk inkopen. In inspirerende sessies wordt met de juiste betrokken personen van het onderwerp gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering. Zo werken we samen aan de verduurzaming van de Apeldoornse zorg, zodat de doelstellingen om Apeldoorn energieneutraal te maken zeker gehaald gaan worden.