Nieuws

‘Allemaal lachen, toekomstige bouwvakkers!'

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

door Bengt Dirks

APELDOORN - “We willen toch graag zieltjes winnen, ja”, geeft Martie Hissink toe. Hij is opzichter op het bouwterrein van de gemeentewerf Noord voor de gemeente Apeldoorn aan de Sleutelbloemstraat. Hij leidt er studenten bouwkunde van het ROC rond. “Tegenwoordig is iedereen druk. Maar waarmee? Met sociale media. Het is vandaag de dag moeilijk om jongeren enthousiast te maken voor de bouw. En dat terwijl het een hartstikke mooi beroep is.”

Het Apeldoorns architectenbureau Courage heeft het definitief ontwerp afgeleverd voor de nieuwe gemeentewerf. De studenten zijn nog jong, maar kijken aandachtig rond. Zal dit werk ze later dan te wachten staan? In de klas zitten ook drie meisjes, die zie je toch niet snel als bouwvakker. Maar hun docent licht toe: “Deze opleiding is heel breed en biedt studenten de mogelijkheid om zich in richtingen naar keuze te verdiepen. Deze meisjes richten zich meer op het ontwerpen en het creatieve aspect.”

Hissink benadrukt nog maar eens hoe geweldig hij zijn werk vindt: “Je werkt soms aan prachtige bouwwerken mee die er vaak wel tientallen jaren blijven staan. Als je daar dan later nog langsfietst, dan kun je dat toch maar mooi zeggen: hier heb ik aan meegewerkt.” Ook weet hij genoeg leuke verhalen te vertellen over de toekomstige gemeentewerf: “Weet je hoe ze het ontwerp van dit pand hebben gemaakt? Ze zaten 's avonds aan het bier en pizza. Toen kregen ze een creatieve ingeving. De pizzadoos was het gebouw, hun twee bierflesjes op z'n kop de silo's. Geen maquette nodig!”

De gemeente wil het pand in het voorjaar van 2019 kunnen gaan gebruiken voor de afdeling Beheer en Onderhoud. Het dak zal voorzien worden van zonnepanelen, die meer energie zullen opwekken dan het gebouw zelf nodig heeft. Vooral opvallend aan de grote stalen constructie zijn de twee gigantische silo's aan de achterkant van het pand. Daar zal zout worden opgeslagen dat door de gemeente wordt ingekocht. Dit zout kan vervolgens over de (snel)wegen worden gestrooid in tijden van gladheid. Aan de straatkant van het gebouw is ruimte voor kantoren. 

Aannemingsbedrijf Draisma is uiteindelijk aangewezen als bouwteampartner. Een samenwerking tussen hen en het ROC heeft deze rondleiding mogelijk gemaakt. “Jongeren moeten kunnen zien hoe het er in de beroepspraktijk aan toe gaat.” In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog meer bezoeken volgen.

Aan het eind van de rondleiding gaat de klas met z’n allen het dak op. De wiebelende steiger, gure wind en het oorverdovende lawaai van handboormachines zetten de toon. Tijd voor een groepsfoto. “Allemaal lachen, toekomstige bouwvakkers!”

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuws


Meest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar