Stedendriehoek

28 Januari, de ‘Dag van de Privacy’

STEDENDRIEHOEK – In 2007 werd de ‘Europese dag van de privacy’ in het leven geroepen door de Raad van Europa. De keuze voor 28 januari, vandaag dus, is niet toevallig. In 1981 werd op deze datum namelijk het Dataprotectieverdrag ondertekend.

Verbetering sinds de nieuwe Europese Privacywet
Op 25 mei 2018 ging de AVG in, een wet die burgers een betere privacy moet bieden. Sinds de invoering van deze wet lijken mensen goed op de hoogte te zijn van de nieuwe rechten, zoals het recht op inzage in je persoonsgegevens bij bedrijven. We lijken ons meer bewust, maar daarentegen ondernemen we nog weinig actie. Bijvoorbeeld op onze online veiligheid letten, dat doen we nog weinig en dat terwijl veel mensen bang zijn dat organisaties hun internetgedrag volgen of via het wifi-signaal van een smartphone hun locatie in de gaten wordt gehouden.

We klikken, swipen en appen de hele dag door, waar we ook zijn. Maar terwijl wij ons bezig houden met onze telefoon, houden veel bedrijven zich op datzelfde moment bezig met ons. Lopend door de stad – met wifi aan op je smartphone – zijn wij bijvoorbeeld traceerbaar voor veel winkels. Hoewel mensen aangeven zich zorgen te maken over hun privacy, is er ook een andere kant. Het blijkt namelijk dat mensen graag data delen als zij daar iets voor terug krijgen, zoals korting op producten.

Wat kun je zelf doen?
Natuurlijk kun je zelf een en ander doen om je privacy af te schermen. Deel je foto’s op social media, houd er dan rekening mee dat deze nog heel lange tijd zichtbaar blijven, ook nadat je ze hebt verwijderd. Als het om je smartphone gaat kun je een aantal opties heel makkelijk toepassen. Zet bijvoorbeeld je wifi uit als je deze niet nodig bent. Verwijder apps van je telefoon, die je niet of nauwelijks gebruikt. Ga vervolgens bij de apps die wel op je smartphone staan per app na of er geen overtollige machtigingen aan gaan. Apps vragen bij het installeren vaak naar toegang tot voorzieningen, zoals de microfoon, camera en bestanden. Vaak is dit niet nodig en werkt de app prima, ook zonder deze machtigingen. Tenslotte zijn social media apps de grootste gluurders; het is dus zeker geen overbodige luxe deze van je smartphone te verwijderen en deze sites alleen via een pc te gebruiken.