Ondernemend

Re-integreren: van onzekere situatie naar zekere (arbeids)toekomst

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

“Als re-integratieadviseur is het mijn doel om samen met de werknemer een passende functie te vinden”, vertelt Lucinda Beemster, re-integratieadviseur bij Experix. Bij een re-integratietraject is specifieke kennis nodig. Iedere situatie is anders en iedere situatie vergt een persoonlijke benadering. Hoe pak je re-integratie goed aan? Welke verplichtingen komen erbij kijken voor zowel werkgever als werknemer?

“Een werknemer meldt zich ziek, hoe zit het met de verplichtingen van de Wet Verbetering Poortwachter? Werkgever en werknemer hebben verplichtingen bij herstel en re-integratie”, aldus Lucinda. Haar expertise als re-integratieadviseur is het begeleiden van werknemers die moeten re-integreren in het tweede spoor. Een tweede spoor re-integratietraject wordt meestal ingezet rond het eerste ziektejaar. Dan wordt er op zoek gegaan naar een aangepaste of nieuwe functie voor de werknemer. 

Samen een passende functie vinden
De werknemer krijgt meestal een uitgebreide sollicitatietraining. Er zijn wekelijkse contactmomenten waardoor de voortgang goed bijgehouden kan worden en waar nodig kan worden bijgestuurd. Tijdens de maandelijkse voortgangsgesprekken wordt de voortgang besproken met werknemer en werkgever. 

“Ik geef advies aan de werkgever over hoe het traject het beste kan worden ingevuld. Denk aan trainingen, een werkervaringsplek, tests en eventueel scholing. Ik benader bedrijven om hun de mogelijkheden en vooral de voordelen uit te leggen van het in dienst nemen van een werknemer die reïntegreert in het tweede spoor”, legt Lucinda uit. Met een persoonlijke aanpak krijgen werkgever en werknemer de juiste adviezen en begeleiding zodat een loonsanctie voor de werkgever wordt voorkomen.

Schemergebied van re-integreren
Het schemergebied waar zieke werknemers soms in terecht komen, brengt hen van een zekere situatie naar een veelal onzekere (arbeids)toekomst. Re-integratieadviseur Monique van der Does vertelt hoe gevoelig veranderingen kunnen liggen: “De mens is nu eenmaal een gewoontedier en veranderingen zijn meestal niet zijn sterkste kant. Nieuw toekomstperspectief zet de boel vaak weer in beweging zowel bij de zieke werknemer als bij de werkgever. Ik heb gezien dat een klein stipje aan de horizon zoals een stage of sollicitatiegesprek het beste naar boven kan halen bij zieke werknemers en hun werkgevers”. In haar begeleiding richt ze zich vooral op het boeken van deze succesjes om, na een wachttijd van 104 weken, een weldoortimmerd re-integratiedossier te  overhandigen waarin de menselijke kant voorop staat.

Goed dossier opbouwen
Voor werkgever en werknemer is de re-integratietijd meestal een vervelende periode waarbij veel komt kijken. Het is voor de werkgever belangrijk om een goed dossier op te bouwen voor het UWV. Dit is nodig voor het indienen van een WIA-aanvraag. Om de werknemer na het einde van de wachttijd niet in het ongewisse te laten, is nazorg een vereiste. Gedurende deze periode kan zowel werknemer als werkgever advies vragen over hoe het nu verder moet. 

Persoonlijke aanpak is de sleutel
“In mijn dagelijkse werk als reïntegratieadviseur bij Experix probeer ik de ogenschijnlijk tegengestelde belangen van zieke werknemers, hun werkgevers en de wet- en regelgeving in goede banen te leiden”, vertelt Monique. Volgens haar is een persoonlijke aanpak de sleutel tot succes. Experix kiest bewust voor een persoonlijke wijze van begeleiding om goed te kunnen aansluiten bij de diversiteit van onze cliënten en opdrachtgevers, het ontstane spanningsveld en de correcte uitvoer van het traject”. Deze persoonlijke begeleiding brengt haar naar allerlei plekken in Nederland. Op elke plek wacht weer een nieuw verhaal, een nieuwe verwachting, een nieuwe uitdaging. Het persoonlijke is juist wat Monique zo trekt aan haar functie: “De mens achter de zieke werknemer maakt elk traject tot iets unieks”. 

Advies nodig?
Weet u nog niet precies hoe u een re-integratietraject goed doorstaat? Of wilt u meer weten over onze diensten? Kijk dan even op de website van Experix. Wij bieden u een re-integratietraject aan in vier verschillende fases. De experts van Experix bieden werkgever en werknemer volledige ondersteuning in het traject van het zoeken naar, het vinden van en het re-integreren in passend werk in die situaties waarin het eigen werk niet meer mogelijk is. Wij zijn gevestigd op 17 locaties in het land. Voor advies in Gelderland, bent u welkom bij onze vestiging in Apeldoorn. Ons kantoor is gevestigd aan Het Rietveld 55a. 

|Doorsturen


Ondernemend nieuws
Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar