Ondernemend

‘Niets is mooier dan kwetsbare mensen er weer bovenop helpen’

STEDENDRIEHOEK – Gerdien Homburg is teamleider algemene dienstverlening bij Slachtofferhulp Nederland, met lokale kantoren in de gehele regio Stedendriehoek. Ze houdt zelf veelal kantoor aan de Burg. Dijckmeesterweg 12a in Zutphen, maar voor de gelegenheid is ze aangeschoven in de Apeldoornse vestiging aan Vosselmanstraat 201, bekend als ‘het oude politiebureau’. Samen met Cor Sikken, alweer zestien jaar vrijwillig medewerker bij Slachtofferhulp, is ze aangeschoven voor een goed gesprek over de hulp die de instantie kan bieden aan slachtoffers van – voornamelijk -verkeersongevallen en geweldsdelicten.

“Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we hebben plek voor meer vrijwilligers. Het team van medewerkers is, op landelijk niveau, helaas kleiner geworden, terwijl de werkzaamheden tenminste gelijk zijn gebleven. We hebben meer handen nodig om dezelfde professionele en flexibele hulp te kunnen blijven bieden”, vertelt Homburg.

De kracht van Slachtofferhulp Nederland, zo legt Sikken uit, is de slagvaardigheid. “Wanneer wij via de politie de gegevens van een slachtoffer binnenkrijgen, nemen we altijd binnen 24 uur contact met die persoon op. Deze daadkracht geeft het slachtoffer veel voldoening. De betreffende persoon is welkom hier op kantoor, maar desgewenst komen wij ook bij hem of haar thuis.” Natuurlijk, zoals bij elke (overheids)instantie neemt de digitale wereld ook bij Slachtofferhulp een prominente plek in, maar de persoonlijke aandacht en ondersteuning blijft evenredig belangrijk. Homburg: “Kwetsbare mensen vinden we in alle lagen van de samenleving en we zullen er altijd voor hen zijn.”

Slachtoffers vallen elke dag en overal, en er liggen veel oorzaken aan ten grondslag. Geweldsdelicten voeren niettemin de boventoon, gevolgd door verkeersongevallen. “Onder geweld valt uiteraard het toebrengen van lichamelijk letsel, maar denk hierbij ook aan inbraken”, knikken beiden. “Een inbraak heeft een enorm emotionele impact op mensen. In onze hulp hanteren we echter geen vast protocol, want dat kan ook helemaal niet. Ieder mens is verschillend en dient daarom specifiek te worden benaderd. Openheid en overleg, dat zijn onze sleutelwoorden. Bij de één kan, bijvoorbeeld, een tweede gesprek al de volgende dag plaatsvinden, bij de ander zit er soms veertien dagen tussen.” Hoe dan ook, hoe ingrijpend de situatie ook is, Slachtofferhulp Nederland verleent uitsluitend kortdurende bijstand. “Indien nodig verwijzen we het slachtoffer door naar specialistischer dienstverlening, zoals bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater.”

Een belangrijk onderdeel van de ondersteuning die Slachtofferhulp Nederland biedt, is de onderbouwing van een rechtszaak. Sikken: “Wij verdedigen daar de belangen van onze cliënten tegen bijvoorbeeld de verdachte in een geweldsdelict. We helpen mee bij het opstellen van een schriftelijke slachtofferverklaring. Wanneer er geen verdachte is, dat komt natuurlijk ook regelmatig voor, maken wij voor het slachtoffer gebruik van het Schadefonds. Dat is ook nodig, want soms nemen rechtszaken meer dan een jaar in beslag.”

Gerdien Homburg is al bijna een kwart eeuw verbonden aan Slachtofferhulp Nederland, Cor Sikken ook alweer zestien jaar. Hoewel het medewerkersbestand dus voorzichtig inkrimpt, zijn de hulpverleners wel allen zeer honkvast. Sikken glimlacht: “Dit werk geeft ook zoveel voldoening. Ja, je komt vaak in een poel van ellende terecht, maar er is niets mooiers dan kwetsbare mensen er weer bovenop helpen.” Door de jaren heen heeft ook Sikken met slachtoffers van verschillende pluimage te maken gehad. Ging dat nog ten koste van zijn nachtrust? is een logische vervolgvraag. Hij knikt: “Ik heb veel verschrikkelijke verhalen aangehoord en die grijpen me ook altijd erg aan. Maar wat me echt wakker houdt, zijn seksdelicten met kinderen…”

Homburg en Sikken kunnen niet genoeg benadrukken hoe broodnodig het is, dat Slachtofferhulp Nederland op dezelfde wijze verder gaat. “De vrijwilligers zijn momenteel veelal 50-plussers, maar iedereen is welkom om ons team te komen versterken. Wij bieden de nieuwkomers desgewenst verdiepingscursussen aan, waardoor ze zich verder in de materie kunnen ontwikkelen. Vrijwilligers met veel levenservaring, zoals wijzelf, hebben bij Slachtofferhulp Nederland natuurlijk wel een kleine voorsprong, maar ook jongeren ontvangen wij met open armen. Caroline van Essen en Cansu Özcan zijn binnen ons bureau lichtende voorbeelden van jeugdige, uitstekend gekwalificeerde hulpverleners. Een luisterend oor kunnen bieden aan slachtoffers en hen van advies dienen, dat alles maakt ons werk tot een prachtig beroep…”

Voor meer informatie, zie de website www.slachtofferhulp.nl.