Ondernemend

Kolanoot is meer dan een extrawolkje energie in de koffie

Kolanoot is voor veel mensen een bekend kruid. Maar als je iemand op de man af de vraag stelt: ‘Weet je wat de effecten zijn na het eten van kolanoot?’, dan moeten ze eerst goed nadenken.

Dat was anders aan het begin van 1900. In 1911 verkreeg de kolanoot namelijk grote bekendheid door de inbeslagname van een veertigtal vaten kolanoten en een twintigtal vaatjes Coca-Colasiroop door de Amerikaanse overheid. Er werd beweerd dat de cafeïne in de drank zeer schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Op 13 maart in dat jaar spande de Amerikaanse staat een rechtszaak aan tegen Coca-Cola, hopende dat het bedrijf de cafeïne zou verwijderen uit zijn dranken. Naast de kolanoot werd aanvankelijk ook de energie-opwekkende stof uit cocabladeren gebruikt voor de verkwikkende drank. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de werking van die kolanoot op onze gezondheid.

Evenals het gebruik van koffie en thee is het gebruik van kolanoot een historische aangelegenheid. In veel West-Afrikaanse culturen wordt de noot gebruikt als energiegever. Vroeger werd de kolanoot veel gebruikt om frisdranken mee te maken. Door de oppeppende werking is het eigenlijk een voorloper van het huidige assortiment ‘energiedrinks’ dus.

Kolonoot uitermate geschikt voor vertegenwoordigers
Cola Nut, of in het Nederlands kolanoot, is een sterk opwekkend middel. Net als koffie werkt de kolanoot stimulerend en slaapverdrijvend. Het psychoactieve effect is echter sterker en anders dan bij koffie. Kolanoot maakt je levendig en spraakzaam. Daarnaast neemt het uithoudingsvermogen toe en honger wordt verdreven. Het geeft een hoger concentratievermogen, wat je kunt omschrijven als een zekere vorm van helder denken. Daarom is kolanoot een bijzonder kruid dat zeer goed gebruikt kan worden door mensen die overdag ‘de kop erbij moeten houden’ en in belangrijke mate afhankelijk zijn van ‘hun praatje’. Prima geschikt dus voor vertegenwoordigers of mensen die later op de dag nog een presentatie moeten geven.

Kolanoot en afvallen
Kolanoot bevat veel cafeïne, theobromine en kolanine. De kolanine bevat veel carbohydraten, een bron van energie, die vetten en koolhydraten in het lichaam helpt verbranden. De belangrijkste werkzame stof in kolanoot is de cafeïne (2%, dat net zoveel is als in de koffieboon). Dat het stimulerende effect vele malen langer werkt en ook sterker is dan dat van koffie, kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van kolanine en theobromine die het centrale zenuwstelsel stimuleren. Omdat de Kolanoot op allerlei manieren energie aan de reserves van het lichaam onttrekt, kan het een goed alternatief bieden om af te vallen.

De veelzijdige toepassing in het volksgebruik
In West-Indië wordt Kolanoot toegepast als een digestief. In Brazilië wordt het nog steeds gebruikt als energizer en in drankjes verwerkt. Daarnaast wordt het toegepast bij het helen van kleine snijwonden. Op Jamaica gebruikt men de noot als een seksueel opwekkend middel. Een ander gebruik van de kolanoot is de behandeling van mensen met astma. De cafeïne zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open komen te staan, wat het ademen vergemakkelijkt.

Kolanoot en gebruikersgemak
Voor een beetje meer pit bij bijvoorbeeld je werk is een kleine hoeveelheid kolanootpoeder voldoende. Deze kun je bijvoorbeeld nemen in het begin van de middag in bijvoorbeeld de koffie om de after-lunch dip tegen te gaan. Voor een echte energiekick kun je 1 tot 3 lepeltjes nemen. Bij hogere doseringen kun je niet echt meer stilzitten. De meest gemakkelijke manier om in te nemen is in capsules, dagelijks variërend van 1 tot 4 stuks.

Nieuwstraat 53
7411LH Deventer
T 0570-670247
E stoelendansdeventer@gmail.com
W www.de-stoelendans.nl