Ondernemend

Bier is mensenwerk, wijn komt van God…

ARNHEM – ‘Aan personen beneden de 18 jaar wordt geen alcohol verstrekt’. Die kreet kende Marcel Donders in zijn jonge jaren niet. Sterker nog: hij snuffelde op 8-jarige leeftijd niet alleen aan wijn, hij slobberde het ook dapper mee. Niet verwonderlijk als je deel uitmaakt van een gezin waarvan de ouders ‘in de wijn zitten’. Marcel Donders is directeur en vinoloog van het gerenommeerde wijnhuis Robbers & van den Hoogen in Arnhem. We ontdekten aan de Velperweg 23 in Arnhem een wonderbaarlijke wereld van wijn. Het bedrijf viert deze maand zelfs het 175-jarig bestaan.

Voor we de heer Donders aan het woord laten, even een klein stukje geschiedenis over de wijn. Het geestrijke vocht werd al zo’n 7000 jaar geleden gemaakt. In Mesopotamië (Syrië en Irak) werden kruiken van die leeftijd gevonden met sporen van wijn. De kennis van de wijnbouw verspreidde zich naar het oude Egypte. Al vanaf 3000 v. Chr. zijn er vele afbeeldingen en sporen van wijnbouw in Egypte overgebleven. Duizend jaar later bereikte de druivenstok Griekenland. Van hieruit verspreidde de kennis zich naar Zuid- en Midden-Italië. Zij ontwikkelde en verspreidde zich verder naar de rest van Europa.

De wijnbouw in de tegenwoordige tijd vindt plaats in wijnstreken over de hele wereld in gematigde klimaatzones. Er wordt hierbij vaak gesproken over de Oude Wereld (Europa) en de Nieuwe Wereld (Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland).

Vrij recent zijn er ook een aantal Nederlandse wijnproducenten. Wijngaarden liggen onder andere in Limburg en Gelderland.

Wijnhuis sinds 1842

In het jaar 1842 huwde Antoon Robbers, burgemeester van Pannerden, met Henrietta Theodora van den Hoogen. Het werd het startjaar van de firma Robbers, handel in wijnen, azijnen en sterke drank. In 1850 kocht Antoon Robbers hiervoor een pand aan de Rijnkade bij de schipbrug in Arnhem en gedurende 75 jaar zou de firma vanuit deze gunstige vestigingsplaats handel drijven.

Toen Antoon overleed, nam zijn weduwe de zaken waar. Nadat ook broer Lambertus was overleden, werd de zaak vijf jaar geleid door de twee gezusters Van den Hoogen. In 1868 verscheen er nog een Van den Hoogen in het Arnhemse die graag in de wijnhandel wilde: een broer van de dames, Johannes Cornelis van den Hoogen.

Omdat er nu alleen nog maar Van den Hoogens in de firma zaten, onderging de firma een officiële naamswijziging, namelijk Robbers & van den Hoogen.

In 1898 kwam Joseph Johannes Donders als kantoorbediende werken bij de zaak en in 1903 besloot Jan Joseph Marie Robbers de vennootschap Van den Hoogen voort te zetten met Joseph Donders. In 1912 werd deze vennootschap ontbonden. Het gehele bedrijf werd overgedragen aan Joseph Johannes Donders. Vanaf dat moment nam het geslacht Donders het bedrijf onder zijn hoede en in 1926 kocht Joseph Johannes Donders (opa Donders) de Carolinenburg aan de Velperweg. Een verhuizing vond plaats en tot op de dag van vandaag is de huidige zaak nog steeds  gevestigd aan de Velperweg.

Vandaag de dag is Marcel Donders directeur. Hij geniet zichtbaar bij het vertellen van zijn verhaal. “Voor ons ‘leeft’ wijn. Het is ons als kinderen met de paplepel ingegoten door onze ouders. Nee, niet opgedrongen. We kregen de vrije keuze onze eigen weg te gaan en voor mij werd dat het vervolgen van de weg die mijn ouders waren ingeslagen. Ik zat op 8-jarige leeftijd te snuffelen en te slobberen aan wijn. Mijn ouders namen als gezin de tijd om te tafelen en te genieten. Ik werkte op die leeftijd ook mee in de wijnkelders. Zo maakte ik dus kennis met de wereld van de wijn. Ik kreeg de cultuur en charme en de mystieke gezelligheid mee vanaf mijn jongste jaren.”

 

Volume

Voor een glas goede wijn hoor je te gaan zitten, zo is de heer Donders van mening. Het is een product waarover je kunt discussiëren, waarvan je kunt genieten. “Ik ben blij dat mijn ouders dat deden; het was normaal voor ze en ik ben hun voorbeeld gaan volgen. Dat betekent dat ik mensen heel enthousiast kan maken voor wijnen.”

De diversiteit aan wijnen is enorm. Volgens Donders is er echter voor iedereen een lekkere wijn te vinden, mits men de tijd neemt die te ontdekken. “En dat hoeven echt geen dure wijnen te zijn. Een dure wijn wil niet per se zeggen dat hij lekker is. Smaak is belangrijk. Er wordt vaak gezegd dat een wijn niet lekker is. Beter is het om te zeggen dat het hun ‘smaak’ niet is, want iemand anders denkt er wellicht heel anders over. Helaas zijn er nog altijd slechte wijnen. In een café of restaurant kom ik wel eens huiswijnen tegen die echt niet te drinken zijn. Het wordt gelukkig steeds beter. Een goede huiswijn kiezen wil niet zeggen dat die tevens duurder is. Een goed advies is hierbij  belangrijk. Wijn moet een goede vriend worden van de liefhebbers en niet strak staan van de tannine. Ik ben altijd bezig met wijnen, waar dan ook.”

 

Veelzijdig

Wijnhuis Robbers & van den Hoogen is laagdrempelig. Landelijk een belangrijk en zeer bekend wijnhuis met de grootste wijnkelders van het land. In fases is 1 hectare aan wijnkelders gegraven onder de Carolinenburg aan de Velperweg. In 1983 werd het Wijnmuseum geopend. De veelzijdigheid van het wijnhuis is ongekend. U kunt er vanzelfsprekend terecht voor de meest uiteenlopende wijnen, maar ook voor evenementen, variërend van publieksevenementen, bruiloften, vakbeurzen, recepties, vergaderingen of galafeesten. Hierbij zijn groepen vanaf 10 tot en met 400 genodigden binnen en ongeveer 800 genodigden binnen en in de wijntuin welkom. Arrangementen te kust en te keur. Een proeverij met rondleiding is er al vanaf €15,- per persoon.

Kennis maken met het wijnmuseum zorgt voor een complete wijnbeleving. Duizenden jaren historie van de wijn, maar ook de technische vooruitgang van de laatste eeuw, geven u een beeld van de wijnbouw, de bereiding en de rol van de wijn in de samenleving.

Het museum bevindt zich in de wijnkelders, elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend en op afspraak. De entreeprijs bedraagt €5,-. Het lijkt wel of u een idyllisch Frans wijnchateau aan het begin van de 20e eeuw bezoekt, wanneer u in de imposante kelders onder het wijnmuseum langs de lange rijen eiken fusten en wijnrekken vol flessen loopt. Een rondleiding wordt afgesloten met een wijnproeverij. Reserveren is noodzakelijk. Op de website www.wijnmuseum.nl staat meer informatie over proeverijen, workshops en wijncursussen.

Imposant 

Wie het wijnhuis bezoekt, zal onder de indruk zijn. De oude villa Carolinenburg is ingericht als restaurant. U kunt hier te allen tijde dineren of op het terras genieten van een kop koffie of thee. Maar misschien kunnen we u verleiden met een glas wijn?

Bezoekadres: Velperweg 23, 6824 BC Arnhem. Telefoon 026-4455912.