Nieuws

door Mandy Hendriks

Wat moet je doen bij een zomerdip?

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

STEDENDRIEHOEK - Iedereen kent het gevoel van een dip wel. Je zit minder lekker in je vel, je eet meer of juist minder en je hebt weinig zin om dingen te ondernemen. De meeste mensen hebben dit in de winter, wanneer het snel donker wordt en buiten koud is. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een zomerdip?

Er zijn mensen die ook wel spreken van een zomerdepressie, maar als je kijkt naar de DMS-V (de Bijbel van de psychiatrie), dan zul je deze term niet tegenkomen, vertelt psychiater Anne-Marie Derksen van GGNet. “Wel staat er zoiets als een winterdepressie in: een depressie met een seizoensgebonden verloop. Als het licht afneemt, kunnen mensen die daar gevoelig voor zijn er met depressieve symptomen op reageren.” De psychiater is sceptisch over de term ‘zomerdepressie’: “Een depressie is verbonden aan symptomen die je voor een langere tijd moet hebben en die het functioneren van iemand belemmeren.” Dit zijn verschijnselen zoals somberheid, interesseverlies en niet meer goed kunnen genieten. “Mensen gaan vaak slechter slapen, eten minder en vallen af. Ze voelen zich onrustig of heel erg gejaagd.” Als je meerdere symptomen hebt die voor een langere tijd je functioneren belemmeren, kun je pas spreken van een depressie. “Je kunt ervoor kiezen om naar de huisarts te gaan, maar de gemiddelde depressie gaat binnen drie maanden over met minimale behandeling.”
Dokter Derksen ontkent niet dat er zoiets bestaat als een zomerdip. “In de zomertijd kom je in een ander dagelijks ritme”, zegt ze. “Je hebt meer te maken met je partner en kinderen. De steun en structuur van je werk valt even weg. Je kunt hierdoor toch een beetje in een dip schieten. Ook word je meer geconfronteerd met jezelf. Mensen gaan vaak het jaar evalueren en komen er dan achter dat ze soms niet zo gelukkig zijn met hoe hun leven op dat moment loopt.” Vaak zakt deze dip naar de achtergrond, zodra het ‘normale’ dagelijkse leven weer begint. “Mocht je er langer last van hebben, dan kun je nadenken over ‘wat kan ik in mijn leven veranderen, zodat ik mij weer wat prettiger ga voelen’.”

Vasthouden aan dagstructuur
Wanneer je last hebt van de tijdelijk weggevallen structuur en uitzichtloze of zelfs nóg somberder gedachten, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Voor sommigen helpt de rustgevende gedachte dat deze dip over het algemeen vanzelf overgaat, zodra de vakantie voorbij is. De psychiater adviseert mensen ook vast te houden aan hun dagstructuur. “Dit wil zeggen dat als je merkt dat je echt een zomerdip hebt, dat je dan nagaat: hoe laat sta ik eigenlijk op? Hoe laat eet ik altijd? Wat doe ik zoal op een dag? Dat is de dagstructuur. En als je merkt dat je door je dip veel langer in bed blijft liggen, maaltijden overslaat of helemaal geen leuke dingen meer doet, om dat dan te veranderen. Ga weer op tijd naar bed. Leg toch contact met mensen en ga naar buiten.” Het is volgens dokter Derksen belangrijk om leuke dingen te ondernemen, hoewel je daar misschien geen behoefte aan hebt. “Dit is voor iedereen weer wat anders. Een fietstochtje kan leuk zijn, bezig zijn met je hobby of op vakantie gaan. Blijf niet in je dip hangen.”

|Doorsturen

Ondernemend nieuws

Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar