Stedendriehoek

Vlot en veilig fietsen in Cleantech Regio

STEDENDRIEHOEK – De fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer wordt op allerlei manieren verbeterd. Zo voorziet uitvoerder KWS het fietspad van een innovatief asfaltmengsel: KonwéCity Rood. Het resultaat: sneller en zuiniger fietsen, en een duurzame weg. Toepassing van dit innovatieve asfaltmengsel past binnen de ambities van de Cleantech Regio die in 2030 energieneutraal wil zijn. Een schone, prettige leefomgeving, schoon vervoer en goede bereikbaarheid horen daarbij.

De auto laten staan en met de fiets naar het werk, forenzen stimuleren om over te stappen van de auto naar de fiets. In de Cleantech Regio werken de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen samen met ondernemers aan een schone toekomst. KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming) maakt graag deel uit van deze samenwerking. KWS brengt op dit moment, in opdracht van de Cleantech Regio, verbeteringen aan op de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer.

 

KWS voert niet alleen zichtbare, fysieke aanpassingen uit aan de fietsroute. KWS maakt voor de fietsroute ook gebruik van een innovatief asfaltmengsel, genaamd KonwéCity Rood. Dit asfalt kent een optimale oppervlaktetextuur, met als resultaat energiebesparing en daarmee verduurzaming ten opzichte van andere asfaltmengsels.

Fietsers kunnen prettiger fietsen doordat er minder trilling ontstaat. Door de textuur van het innovatieve asfalt wordt de band minder in trilling gebracht.

 

KonwéCity Rood heeft een lage rolweerstand met de fiets- en autoband. Hierdoor rolt het voertuig vloeiender over het wegdek. En gaat minder energie verloren. Op de KonwéCity Rood-wegvakken ligt de rolweerstand 10% lager dan op andere asfaltdeklagen. Het nieuwe asfalt betekent voor fietsers op de fietsroute tussen Deventer en Apeldoorn dat zij met hetzelfde gemak 10% vlotter fietsen of dat de accu van de elektrische fiets tot 10% langer meegaat.

 

Verbeteren fietspaden

Er zijn meer fietsers dan ooit én er zijn steeds meer (high speed) e-bikes. Meer fietsers met meer snelheidsverschillen, dat vraagt om andere wegen en fietspaden, zoals: vaker voorrang voor fietsers; langer een groen verkeerslicht voor fietsers; bredere fietspaden; soepelere bochten; minder obstakels zoals paaltjes in het fietspad; prettige schuilruimtes langs de route.