Stedendriehoek

Groot Zutphens Dicteesteunt Het Vergeten Kind

ZUTPHEN – Taalliefhebbers opgelet: op donderdag 16 november houdt Lionsclub Zutphen-Kattenhaven voor de negende keer het Groot Zutphens Dictee. De club hoopt ook dat dit jaar weer veel mensen meedoen. Dit dictee, in algemeen beschaafd Nederlands, is vanaf 19.00 uur bij het Volkshuis aan de Houtmarkt 62 in Zutphen.

Het dictee is niet alleen een leuke avond om je kennis van de Nederlandse taal te testen, alle deelnemers steunen meteen ook een goed doel: de stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting trekt zich het lot aan van 33.000 kinderen in Nederland die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn. De stichting richt onder meer Tovertuinen in bij opvanglocaties waar deze kinderen zich bevinden, zoals vrouwenopvanghuizen, kinderhuizen, crisisopvangen en asielzoekerscentra. In zo’n Tovertuin kan een kind tot rust komen. Zie de website www.hetvergetenkind.nl.

Meedoen kost €7,50 per persoon. Daarnaast is er de mogelijkheid om je als deelnemer te laten sponsoren voor een vast bedrag (of per woord). Het dictee telt ongeveer 250 woorden. Alleen van de winnaar(s) wordt bekend gemaakt hoeveel fouten zij hebben gemaakt. Na afloop krijgen alle deelnemers hun gecorrigeerde dictee terug. Daarmee wil de organisatie een mogelijke drempel voor deelname wegnemen en zoveel mogelijk mensen over de streep trekken om zich voor het goede doel in te schrijven.

De beste deelnemers ontvangen een prijs. Om ook deelnemers uit de regio de kans te geven op een prijs, zijn er twee categorieën: één voor deelnemers uit Zutphen en aangrenzende gemeenten en één voor ‘de dicteetijgers’ van buiten de regio. Tevens is er een prijs voor degene die het hoogste sponsorbedrag binnenhaalt.

Dit jaar is het dictee door dezelfde schrijvers verzorgd als voorgaande jaren: Jody Hagenbeek (medewerkster Graafschap Bibliotheken Zutphen), Jaap Pott (neerlandicus en gepensioneerd docent Nederlands van het Baudartius College te Zutphen), Michel Groothedde (stadsarcheoloog en Zutphen-specialist) en Fiona de Heus (journaliste en tekstschrijver, mede-eigenaar van Zutphens Persbureau).

Wie wil deelnemen aan het Groot Zutphens Dictee op donderdag 16 november, kan zich aanmelden per e-mail via jwblekman@gmail.com. Zie ook Facebook: http://bit.ly/gzd17. Binnenkort is meer informatie te vinden op de website www.grootzutphensdictee.nl