Nieuws

GOED BEKEKEN

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

Eke Mannink, voormalig stadsdichter van Zutphen, bekijkt onze stad vanuit haar schrijfkamer aan het 's Gravenhof. Zij houdt wat ze ziet poëtisch tegen het licht. Zo onderzoekt Eke sprookjes in de Hoven, flessenpost over het Waterkwartier of wanklanken uit de Muziekwijk. Om maar wat te noemen. Haar nieuws ligt op straat. Iedere week weer.

Drones en letterkunde

 

Zutphen wordt steeds meer wereldstad.

We hadden al een blauwgrijze brug, een pizzarobot, nieuwe lichtmasten in de Zuidwijken… en nu hebben we ook een eigen literaire website. Zutphense literatuur door de eeuwen heen. 'Is dat niet wat overdreven?' zou je kunnen denken, als je wereldse zaken snel overdreven vindt. Maar dan moet je er even op klikken: literairzutpen.nl.

Hans Heesen (bekend van filmhuis Luxor) verzamelde informatie over allerhande literaire types die op een of andere manier een band met Zutphen hadden of hebben. Van vóór 1500 tot nu. Volgens Heesen bevat de site zo'n driehonderd korte levensverhalen, zijn zoon Noël gaf ze digitaal vorm. 'Bedankt namens de bomen,' zei burgemeester Annemieke Vermeulen daarover; een boek van achthonderd bladzijden zou immers milieubelastend zijn.

Vermeulen opende de presentatie afgelopen zondag in de Zutphense bibliotheek, die is gevestigd in de Broederenkerk. Presentator Aad Meinderts was blij met de plek: 'Mijn moeder kijkt trots van boven mee: het is zondag en ik ben in een kerk.'

Een paar dagen daarvoor liep ik met mijn kinderen door de herfstbladeren op het Broederenkerkplein. 'Daar is eind van de week een presentatie,' zei ik, wijzend op de bibliotheekingang.

'Waarvan?' vroeg mijn dochter.

'Van een website,' antwoordde ik. 'Een literaire website. Met schrijvers enzo.'

'Wat ouderwets,' vond mijn zoon.

Tja, zo had ik het nog niet bekeken. Voor de kinderen van nu zijn digitale dingen natuurlijk gesneden koek. Maar wat dan? Hoe presenteer je de literaire stad op een moderne manier?

We trapten nog wat bladeren voor ons uit. Het knisperde, ritselde en ruiste. Heerlijk.

Beweging geeft gedachten een zetje en al gauw waren de kinderen eruit:

'We maken met een drone filmpjes van de huizen waar die schrijvers in wonen.'

'En daarbij vertellen we in raps de informatie. Met een beat eronder.'

Daar stond een presentatieteam nieuwe stijl.

Startklaar.

In de bibliotheek klonk afgelopen weekend de roep om eigen taal en cultuur te koesteren, in deze tijden van mondialisering. 'Dat geldt niet alleen voor het Nederlands, maar voor álle Europese culturen,' zei Wijnand Mijnhardt, voorzitter van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. 'Die worden bedreigd; het wordt overal meer van hetzelfde.' Hij hield een vlammend betoog, maar wel één voor eigen parochie: allemaal literatuurliefhebbers en bijna allemaal 45-plus.

Misschien is het een idee om een rondgang te maken langs schoolklassen om met leerlingen van gedachten te wisselen over hoe zij Zutphense schrijvers door de eeuwen heen zouden presenteren.

Die drone hoort daar vast en zeker bij. En een beat natuurlijk.

|Doorsturen

Uw reactie


Ondernemend nieuws

Laatste nieuwsMeest gelezen


Cartoon van de weekBuienradar