Stedendriehoek

Carmina Burana in Grote Kerk

APELDOORN – De Duitse componist Carl Orff (1895-1982) is vooral bekend om zijn befaamde Carmina Burana, een uniek werk uit de muziekhistorie. Het prachtige ‘O Fortuna’ is door de jaren heen gebruikt in vele films, commercials en als basis voor moderne hits.

In de 13e eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten, als een reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk, het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte deze Latijnse en Duitse teksten als basis en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het krachtige en opzwepende muziekstuk met voortstuwende ritmes is, dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting, een overweldigend geluid. Carmina Burana spreekt door de mystieke en muzikale aantrekkingskracht, eeuwen later nog steeds vele muziekliefhebbers van alle nationaliteiten en leeftijden aan.

Zaterdag 11 november is het muzikale meesterwerk te beleven in de Grote Kerk aan de Loolaan 16 te Apeldoorn. Carmina Burana gaat groots en boeiend uitgevoerd worden en is, behalve in Apeldoorn, verder exclusief te zien in het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, World Forum Den Haag, Basiliek Oudenbosch en MartiniPlaza Groningen.

Het majestueuze meesterwerk wordt uitgevoerd door The New Romanian Symphony Choir & The International Symphony Orchestra met solisten, onder leiding van dirigent Raymond Janssen. Het gezelschap van 135 personen bestaat uit het orkest van de zeer begaafde en gepassioneerde musici van INSO uit Lviv en het koor van de Staatsphilharmonie Banatul uit Timisoara, dat bekend staat om de ongeëvenaarde, prachtige zuivere klanken. Ook in Nederland heeft dit gezelschap reeds een grote reputatie opgebouwd. Staande ovaties bij de Ave Maria Kerstconcerten en uitvoeringen van Carmina Burana in de afgelopen jaren, bevestigen dit.

Carmina Burana is een scenische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot koor en orkest, speciaal geschreven voor een uitgebreide sectie bijzondere slagwerkinstrumenten. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van de Carmina Burana zijn uiterst interessant en rijk aan humor. Het eerste deel van de compositie, genaamd ‘In de Lente’, bestaat uit liefdesliederen, het tweede deel ‘In de Taverne’ uit drank- en gokliederen en het derde deel ‘In de hof der liefde’ uit liederen over de zinnelijke liefde. Het geheel wordt voorafgegaan en besloten door een hymne aan Fortuna, de godin van het lot, namelijk ‘O Fortuna’. Orff beeldt het leven uit als een soort Rad van Fortuin. Motto van het stuk is: ‘Soms heb je geluk, maar de dag erna kun je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even’.

Het drie kwartier durende voorprogramma van de uitvoering wordt gevormd door de volgende werken: de Ouverture uit Nabucco van Giuseppe Verdi, Bacchanale van Camille Saint-Saëns, The Bridge van Diximus Andreï Voica, Spanish Dance van Myroslav Skoryk en de Ouverture uit Taras Bulba van Mykola Lysenko. Na de pauze is het tijd voor het hoofdprogramma, Carmina Burana, met een tijdsduur van 65 minuten. Kijk voor meer informatie op de website www.tec-entertainment.com