Nieuws

Boeren, burgers en buitenlui

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - De landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendagen hebben zoals altijd plaats in het tweede weekend van september. Dit jaar zijn op zaterdag 9 en zondag 10 september ook in en om Apeldoorn weer tal van uiteenlopende locaties te bezichtigen die passen bij het thema van dit jaar: Boeren, burgers & buitenlui. Het Apeldoorns organisatiecomité heeft een boeiend programma samengesteld waarin bijna alle dorpen die tot de gemeente Apeldoorn behoren, zijn opgenomen.

In Apeldoorn is onder andere van alles te doen bij het Theehuis in park Berg & Bos en kan het publiek een kijkje nemen achter de voordeur van bijvoorbeeld het Oude Raadhuis, De Apotheek aan de Kerklaan, een villa aan het Oranjepark, de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG), het Gymnasium en de Barnabaskerk aan de Canadalaan. Aan de Vlijtseweg komen boeren, burgers en buitenlui letterlijk bij elkaar; daar is een show van oude tractoren en landbouwwerktuigen, de Stichting Veteraan Autobussen opent haar deuren en het Oosterhuuzens Dialectkoor verzorgt een optreden. Muziek is er ook bij diverse andere locaties en natuurlijk ontbreken ook verhalenvertellers en archeologen niet in het programma. Op het terrein van GGNet zijn rondleidingen langs de gebouwen van de voormalige St. Joseph Stichting en in het Indisch woon- en zorgcentrum Rumah Saya is een expositie over repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië.

Ook de omringende dorpen laten zich met het thema van dit jaar niet onbetuigd: In Wenum Wiesel, Beemte-Broekland, Klarenbeek, Loenen, Oosterhuizen, Beekbergen, Hoenderloo, Hoog Soeren, Assel en Radio Kootwijk zijn tal van interessante locaties in het programma opgenomen.

Op landgoed Klarenbeek wordt in de trouwzaal vanaf 11.00 uur doorlopend een documentaire gepresenteerd over de geschiedenis van het landgoed. Babet Hoogervorst heeft de foto’s van markante Klarenbekers opnieuw in de galerie tentoongesteld en Henk Mulder exposeert met olieverfschilderijen. Verder zijn er verschillende oude machines uit de sigarenkistjesfabriek te zien en ook veel oude foto’s. Om 13.00 uur wordt de oude schilmachine in het restauratieatelier aangezet. Ook is er een rietmatter aanwezig om zijn vakwerk te tonen. Klarenbeker Bert Visser verzorgt op beide dagen een rondleiding, die start om 14.00 uur. Tijdens deze rondwandeling kan men kennis nemen van het croquetspel en ook zien hoe vroeger de was gedaan werd in de beek. Na afloop van de wandeling kan men zelf croquet spelen.

Zowel zaterdag als zondag rijden speciale gratis lijnbussen van Stichting Veteraan Autobussen langs diverse locaties in Apeldoorn en naar de dorpen Hoog Soeren, Assel en Radio Kootwijk. Meer over deze gratis lijndienst, de deelnemende locaties en een routekaart is te vinden in het programmaboekje of op de website www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/openmonumenten. Wie liever een gedrukt exemplaar heeft, kan dit dan gratis afhalen in de hal van het gemeentehuis, bij de CODA-vestigingen, bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn én op verschillende locaties in de dorpen.

|Doorsturen

Ondernemend nieuws


Laatste nieuws


Cartoon van de week


Meest gelezen


Buienradar