Sport

Apeldoorns amateurvoetbal snakt naar kwaliteitsimpuls

APELDOORN – Met de promotie van Columbia naar de tweede klasse kende het Apeldoornse voetbaljaar op de valreep een verheugend slot. Al maakt de eindbalans van het seizoen 2016-2017 vooral duidelijk dat lokaal bekeken toch eerst csv Apeldoorn kwam en daarna een hele tijd niets… Zo’n ‘Bundesliga’ blijft leuk en aardig, maar voor een dorp met 160.000 inwoners timmerden de plaatselijke amateurclubs in het afgelopen seizoen veel te weinig aan de weg. Niet voor niets hamert het bestuur van de Apeldoornse voetbalfederatie op een kwalitatieve inhaalslag. Het niveau ter plaatse heeft dringend behoefte aan nieuwe impulsen. Het spelpeil moet broodnodig omhoog.

Toch is het onzin te beweren dat er langs de lijn helemaal niets te genieten viel. Wanneer er zoiets zou bestaan als een verkiezing tot ‘Doelpunt van het jaar’, lijkt nochtans aannemelijk dat ook díe prijs in het Orderbos belandt. Na de wedstrijd csv Apeldoorn-Sparta Nijkerk wist zo ongeveer half Nederland dat Mark Fennebeumer uit Lienden was teruggekeerd. De magistrale omhaal waarmee de 31-jarige verloren zoon op 18 februari csv’s tweede treffer scoorde, oogstte op het internet alom bewondering. Misschien wel nóg mooier, en dan vooral qua totstandkoming, was csv’s 2-0 in de thuisbeurt tegen Excelsior ’31. Hoofdrolspeler: Jesse Hertgers. De beelden van hoe ‘Stekkie’ de bal schijnbaar achteloos van achter het standbeen op het hoofd legde van de bij de tweede paal staande Sander Krijns, gingen de hele wereld over. In één woord: fenomenaal.

 

Japanse dribbelaar

Sommigen zochten het wel héél ver van huis om zich uitgerekend in Apeldoorn in de kijker te spelen. Op meer dan negenduizend kilometer van huis jaagt het Japanse onderdeurtje Kengo Ishikawa in Nederland zijn voetbaldromen na. Zijn oponthoud bij AGOVV en de Pro Futsal Club zag de kleine man in kwestie slechts als een tussenstation. Vandaar dat het Apeldoornse publiek zich slechts een half jaar kon vergapen aan de kunsten van de behendige dribbelaar uit het land van de rijzende zon. Ishikawa trof het niet bepaald dat hij op Berg en Bos in een stroef draaiend elftal zijn meerwaarde moest bewijzen.

 

Zwarte kousen

Als meest gedenkwaardige wedstrijd van het afgelopen voetbaljaar gaat ongetwijfeld het onderonsje in de vierde klasse G tussen Beekbergen en WWNA de boeken in. De ontmoeting haalde op 25 september om een tamelijk bizarre reden het einde niet. Na 47 minuten kon de scheidsrechter de zwarte kousen waarin de spelers van beide ploegen rondliepen, plotseling niet meer van elkaar onderscheiden. De fluitist vond dit een gepaste reden het duel bij een 1-1 stand te staken. Als gevolg van dit onvervalste staaltje muggenzifterij moest WWNA doordeweeks terugkomen naar de Veldhofweg om zich in de resterende 43 minuten met 5-1 te laten afdrogen!

 

Tegenvallend

De hoofdmachten van TKA en Apeldoornse Boys degradeerden respectievelijk naar de vierde en de vijfde klasse. Desondanks stelde van alle Apeldoornse standaardelftallen het ambitieuze WSV misschien wel het meest teleur. Aan De Voorwaarts leverde het inhuren van externe krachten en het samenvoegen van veld- en zaalvoetballers bij lange na niet zoveel resultaat op als in de ‘gouden’ periode Ngarigota-Roest-Makhoukhi. Het tussentijdse vertrek van routinier Gino de Zeeuw (komend seizoen AGOVV) was misschien wel illustratief voor hoeveel moeite het trainersduo Klomp-Brouwer de afgelopen maanden kostte om alle aanwezige bv’tjes tot een eenheid te smeden.