Ondernemend

Open huis bij CP Uitvaartzorg

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN - Hij is zeventig jaar, maar bruist nog altijd van energie. Dus begon hij per 1 mei zijn eigen, nieuwe uitvaartonderneming. Cees Peeters, een bekende en gevestigde naam binnen de Apeldoornse uitvaartbranche, gaat zelfstandig aan de gang met CP Uitvaartzorg. Een nieuwe fase voor een man wiens leven - op vele verschillende manieren - draait om intermenselijk contact.

Want: hij onderwijst uitvaartleiders als docent Nederlands, heeft een jaar in Loenen in het basisonderwijs gewerkt en ruim zeven jaar als docent/afdelingsleider aan het Edison College in Apeldoorn. Peeters heeft daarnaast gewerkt voor Het Rode Kruis én een eigen onderneming gehad in EHBO en Bedrijfshulpverlening. Ruim tien jaar alweer is hij actief als uitvaartleider, eerst in loondienst en nu dus voor zichzelf. "Ik werk in principe vanuit huis, maar ben een samenwerking aangegaan met de Kapel Caesarea in Ugchelen, waar ik desgewenst de afscheidsdiensten en condoléances kan verzorgen. Dat is ideaal, zo vlakbij het crematorium aan de Hoenderloseweg. Maar ook elders binnen de gemeente Apeldoorn is dit mogelijk." Op woensdag 24 mei houdt Peeters van 15.00 tot 18.30 uur een open huis in de kapel. "Daar is iedereen welkom om kennis te maken met mij persoonlijk, met de (mogelijkheden in de) kapel en met mijn vaste leveranciers van uitvaartgerelateerde items."

Peeters is al diverse jaren een veelgevraagd uitvaartleider. Daarbij speelt ongetwijfeld zijn leeftijd een rol. Immers, nabestaanden stellen vaak makkelijker hun vertrouwen in iemand die zelf al veel levenservaring heeft. Cees knikt: "Ik heb goede empathische eigenschappen, maar ben bovenal perfectionist. Alles moet namelijk honderd procent kloppen op de dag van de uitvaart, ook de kleine details. Heb je bijvoorbeeld vijf broodjes die dag niet goed gesmeerd, onthouden de mensen juist dát. Zelfs jaren later nog. Ik betracht de uiterste zorgvuldigheid om de mensen op een mooie uitvaart te kunnen laten terugkijken. Want dat helpt hen echt bij de rouwverwerking."

Goed naar de mensen luisteren is enorm belangrijk in zijn branche, zegt Peeters. "Dat begint al bij het eerste telefoontje van een nabestaande na het overlijden van een dierbare. Heel moeilijk. Door de emoties is die persoon soms bijna niet te verstaan, maar het is dan mijn taak om proactief te luisteren: de ander het gevoel geven dat hij of zij echt gehoord wordt. Ook dat komt ten goede aan de kwaliteit van de uitvaart." Daarbij vergeet Cees de kleinere kinderen niet die met verlies van een geliefde naaste te maken krijgen. "Aan hun verdriet wordt niet zelden voorbij gegaan, maar ik neem altijd boekjes voor ze mee waarin de dood en het afscheid nemen voor hen begrijpelijk wordt uitgelegd."

Peeters komt daarnaast graag vrijblijvend bij mensen thuis om met hen de wensen te bespreken voor als 'het moment' gekomen is en regelmatig verzorgt hij in dat kader informatieavonden. "Daarbij is de term 'kostenbewust' geen vies woord. Ik overleg met de familieleden heel helder wat voor hen haalbaar is, zodat ze niet achteraf - naast de rouw - nog eens met een financieel probleem krijgen te kampen."

Voor meer informatie, telefoon 06-53338045 en e-mail cees@cpuitvaartzorg.nl 

|Doorsturen

Ondernemend nieuws


Laatste nieuws


Cartoon van de week


Meest gelezen


Buienradar